Učenici drugog razreda postali članovi biblioteke

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Igrokaz Knjiga – članovi sekcije Mladi bibliotekari

Pjesmica Slavni lovac – učenica II-1 razreda

Značajnu ulogu u edukaciji učenika ima školska biblioteka. Biblioteka u školi zauzima  centralno mjesto u kojem učenici pronalaze i stiču nova znanja i iskustva. Bibliotekar škole pruža svaki vid pomoći i daje podršku učenicima.

Biblioteka je mjesto okupljanja i kreativnog rada. Ona omogućava pristup sadržajima koji će učenike potaknuti na stvaranje različitih ideja korisnih u procesu učenja.  Učenici u biblioteci imaju mogućnost samostalnog pristupa građi,  vrednovanju i pravilanom odabiru izvora informacija. Redovnim dolaskom učenici se navikavaju na prostor i atmosferu u biblioteci. Stiču čitalačke navike, usvajaju pravila korištenja bibliotečke građe i opreme, razvijaju komunikacijske, medijske  i informacijske sposobnosti i tako  postaju aktivni korisnici bibliotečkih sadržaja.

Učenici II-1, II-2 i II-3  razreda su u prvoj sedmici mjeseca februara 2023. godine sa svojim učiteljicama, posjetili biblioteku. Posjeta biblioteci je organizovana u cilju  upoznavanja učenika  sa radom školske biblioteke.  Učenici su naučili gdje se nalazi biblioteka i upoznali su se sa osnovnim pravilima rada u biblioteci. Svi učenici, njih 63 su svečano postali članovi biblioteke. Učenici sekcije „Mladi bibliotekari“ su za učenike II razreda izveli igrokaz Knjiga.

Novosti