Svjetski dan učitelja

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Svjetski dan učitelja obilježava se i u Bosni i Hercegovini i u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. UNESCO je proglasio 5.oktobar Svjetskim danom učitelja. Uloga nastavnika u školi je od velikog značaja. Svaki nastavnik svojim  pristupom i radom može doprinjeti poboljšanju, kako svoga rada s učenicima tako i svog utjecaja na okolinu u kojoj djeluje.

Nastavnički poziv je jedan od najstarijih poziva koji ima korijene u periodima prije nastanka škole kao institucije. Svako društvo je za ovaj poziv biralo ljude u koje su imali najviše povjerenja i koji su bili najviše cijenjeni u društvu. Na svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju. Širom svijeta se na ovaj +datum govori o nezahvalnoj poziciji prosvjetnih radnika, problemima s kojim se svakodnevno susreće u radu, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći. Prosvjetni radnici u velikoj mjeri doprinose razvoju mlade ličnosti, pomažu učenicima da otkrivaju sebe. Dobar nastavnik potroši dosta vremena na planiranje nastavnog i odgojno-obrazovnog rada i zajedno s učenicima modelira nastavni proces i  pojedine nastavne faze.

Svečana izjava prosvjetnih radnika, donesena 1966.g.:

”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo moji učenici  nego i djeca i neću nikada zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalna pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.”Dragi naši učitelji,nastavnici i drugi prosvjetni radnici želimo vam sretan  Svjetski dan učitelja !

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

 

                                                                                                                                                                                                                       

Novosti