Posjeta Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Od utorka, 07.12.2021. do četvrtka 09.12.2021. godine  učenici deset  odjeljenja naše škole, od III do V  razreda, u pratnji svojih učitelja/ica, posjetili su Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine  u Sarajevu.

Ovom prilikom učenici su posjetili odjele za arheologiju, etnologiju, prirodoslovne nauke kao i botanički vrt. Odjel za etnologiju odslikava izgled bosansko hercegovacke tradicionalne gradske kuce. Učenici su vidjeli sve segmente materijalne, duhovne i socijalne kulture naroda Bosne i Hercegovine, kao npr. zbirku gradskih i seoskih nošnji, zbirku nakita, zbirku narodnih običaja i folklorni arhiv.

U odjelu za arheologiju učenici su obišli stalne postavke muzeja:

Bosna i Hercegovina u antičko doba

Bosna i Hercegovina u prahistorijsko doba

Bosna i Hercegovina u srednjem vijeku

U prirodoslovnom odjelu učenici su mogli vidjeti životinjski svijet na ovim prostorima od ledenog  doba do današnjih dana. Učenici su bili posebno oduševljeni svijetom ptica, divljih i domaćih životinja.

U botaničkom vrtu se uzgaja oko 1700 vrsta biljaka. Vrt je interesantan u svim godišnjim dobima a najinteresantniji je u proljeće kada postaje prava oaza mira i ljepote u samom centru grada. Vrt sadrži vrlo vrijedne zbirke endemskih vrsta. Na jednom mjestu mogu se vidjeti brojne egzotične vrste drveća kao što su: japanska trešnja, mamutovac, ginko i dr.

 U botaničkom vrtu Muzeja učenici su vidjeli STEĆKE raspoređene  tako da se na sjevernoj strani bašte nalaze stećci iz Hercegovine, a na južnoj spomenici s područja Bosne.

Novosti