Počeo je mjesec Ramazana

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Početak ramazana određen je islamskim lunarnim kalendarom, a počinje s opažanjem mladog mjeseca. Ramazan, mjesec posta, ove godine počeo je 22. marta, u srijedu navečer, dok je prvi dan posta počinje 23. marta u četvrtak. To je mjesec pročišćenja duha, uma i tijela u kojem se muslimani odriču jela, pića i drugih tjelesnih uživanja. Ramazan službeno počinje prethodne večeri nakon zalaska sunca kada počinje novi dan po islamskom kalendaru. Datumi Ramazana također mogu varirati od zemlje do zemlje, ovisno o tome da li je Mjesec viđen ili ne.

Tokom Ramazana obavlja se teravih namaz. To je namaz koji je sunnet, odnosno ono što je posljednji poslanik, Muhammed a.s. činio, a što trebaju muslimani da slijede. Tokom ramazana mnogi se posvećuju ibadetu i učenju Kur’ana. U mnogim džamijama praktikuje se učenje mukabele. Mukabela predstavlja zajedničko čitanje Kur’ana. Jedna osoba ga čita, dok drugi slušaju. Pretežno ga čita više hafiza.

Vjernici ustaju ujutro na sehur što predstavlja doručak i doručkuju do određenog minuta. Potom nastaje post, koji se prekida kada se čuje ezan za akšam namaz, kada nastupa iftar. Pucanje topa u vrijeme akšama također označava prekid posta. Tokom ramazana prave se najljepša jela. Ramazan je prilika da se ljudi približe Bogu.

Kao izvor korištena stranica – pogledaj OVDJE!  

Novosti