Međunarodni dan porodice

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U vremenima siromaštva i nesigurnosti, te svijetu velikih socijalnih razlika i poremećenih životnih vrijednosti, porodica ostaje zadnja barijera u kojoj se može pronaći sigurno utočište. Upravo zato Međunarodni dan porodice je vrijeme da se ukaže na činjenicu koliko je zdrava porodica i koliki je njen značaj.

Međunarodni dan porodice obilježava se 15. maja, od 1993. godine. Generalna skupština Ujedinjenih nacije proglasila je 15. maj za dan porodice i na taj način istakla njenu važnost.

Obilježavanje Međunarodnog dana porodice ima za cilj afirmaciju porodice, odnosno isticanje porodice, kao bitne osnove svake zajednice i svakog društva, kao važnost porodičnih vrijednosti. Porodica je najvažnija i zahtjeva pažnju, ljubav, potrebna joj je pomoć i zaštita.

Širom svijeta, na ovaj dan, organizuju se razne manifestacije čiji cilj je ukazivanje na razna područja koja su značajna za porodicu i koja se tiču porodice.

Porodica predstavlja osnovu svakog društva i ima značajnu ulogu u razvoju pojedinca. Porodica je najvažniji oslonac za svako dijete i predstavlja najbolji osnov za odrastanje. U pitanju je stabilna socijalna zajednica, gdje su partneri ravnopravni, gdje postoji ljubav, kompromis, poštovanje i prijateljstvo.

Stručnjaci navode da idealna porodica ne postoji, postoje one koje su zdrave i one koje nisu. Ovo se odnosi na odnose i veze unutar jedne porodice.

Zdravu porodicu karakterišu zdravi odnosi, povezanost članova porodice i otvorena i slobodna komunikacija. Unutar porodice moraju da se poštuju i razumiju potrebe svakog pojedinica. Nepotpunu porodicu karakterišu problemi socijalne, emocionalne, moralne i materijalne prirode.

Ciljevi obilježavanja Međunarodnog  dana porodice su postizanje jednakosti između žena i muškaraca u okviru porodice, dijeljenje kućnih obaveza i dužnosti, zaštita porodice kao osnovne jedinice društva i pomoć pri ispunjavanju odgovornosti prema zajednici.

Danas, obilježavajući Međunarodni dan porodice, cilj je da  se  podsjetimo na vrijednost porodičnog života kao najvažnijeg elementa socijalne solidarnosti i spokojnog društva. Porodica je osnova za razvoj svakog društva, a pred nama su danas i veliki izazovi, posebno u kontekstu posljedica pandemije izazvane virusom korona.

Doba pandemije se može beneficijalno iskoristiti u stvaranju bolje ravnopravnosti u ispunjavanju porodičnih obaveza za zadovoljstvo i korist svih njenih članova.

Porodicu ne čine samo oni koji sa kojima smo u krvnom srodstvu. Čine je i oni koji nas drže za ruku onda kada nam je to najpotrebnije. 

 Pripremila: Nastavnica Selma Muratović

Novosti