Ramazanski bajram

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Nakon mjeseca ramazana dolazi veliki blagdan Bajram. Ramazanski bajram traje tri dana a Kurban bajram četiri. Vrijeme oba bajrama zavisi od lunarnog kalendara u kojem mjesec počinje pojavom mladog mjeseca. Muslimanska godina traje 354 dana, što je za 10 ili 11 dana kraće od solarne godine, pa se tako i vrijeme blagdana svake godine pomjera za taj period. Kako se obilježava Bajram?

Obilježavanje Bajrama na našim prostorima ima dugu i živu tradiciju, koja obuhvata i niz lokalnih običaja prilagođenih načelima islamskoga vjerovanja. Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinjale bi nakon posljednje mubarek noći, Lejlei-kadra. Kuća i avlija bi se ponovo detaljno očistile, izvršila nabavka namirnica potrebnih za spremanje bajramskih jela, te ukućanima, posebno djeci, pripremili bajramluci u vidu kupovine najčešće odjevnih predmeta, prigodnih poklona i sl.Najavljivanje Bajrama počinjalo bi oglašavanjem topa koji je protekli mjesec ramazana, zavisno od običaja, dva ili više puta oglašavao vrijeme sehura i iftara. Nastupanjem Ramazanskog bajrama svi ukućani bi oblačili najljepšu odjeću koju imaju, po mogćnosti novu, kako bi osjećaj zadovoljstva i draž Bajrama bili što veći.  Muškarci  su  imali bajramsko odijelo ili „bajramske haljine“ koje su se oblačile samo za vrijeme bajramskih mubarek dana. Odrasli muškarci odlazili bi s muškom djecom u mahalsku džamiju na bajram-namaz.

Nakon završetka bajram-namaza nastupilo bi bajramsko čestitanje. Djeca su roditeljima čestitala Bajram ljubeći ih u desnu ruku, a roditelji uzvraćali ljubljenjem u čelo i davanjem bajramluka, najčešće u novcu koje je bilo popraćeno hajir-dovom.

Bajram se najčešće čestitao izgovaranjem riječiBajram mubarek olsun. Odgovor na ove čestitke je bio Allah razi olsun, odnosno u narodnoj formi Allahraziola (Neka je Allah zadovoljan). Običaj je nalagao da se ispred džamije ide očevoj kući na zijaret i čestitanje, gdje se pripremao i bajramski ručak. Porodični ručak je jako bitan jer se tada okupi cijela porodica koja se ne sreće često. Običaj je i da se dijele pokloni, a djeci se daje bajram-banka.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 23. januara 1995. godine donio Odluku da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida.

Neka i ovaj Bajram donese radost u naša srca, vrati osmjeh na lice i da osjetimo ljepotu koju nose ovi mubarek dani!

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želimo sretne bajramske dane, da ih provedu u veselju i dobrom zdravlju!

Bajram mubarek olsun!

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

Novosti

Kutak za učenike

OBAVJEŠTENJE

Pozivaju se učenici naše škole da se prijave na audiciju „Mikrofon je moj“, koja će se održati u petak, 15.12.2023.god. u 11,30. Pozivamo učenike koji

Pročitaj više »