Eko projekat “Misli o prirodi” 7

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dan sunca – tekst

Ideja obilježavanja Svjetskog dana Sunca potiče iz sedamdesetih godina 20. stoljeća. Devedeset peti kongres SAD-a usvojio je zajedničku rezoluciju (HJ 715) kojom se dan 3. maj 1978. određuje kao Dan Sunca. Ovim se željelo informisati širu javnost i industriju o solarnim tehnologijama i ukazati na sunčev potencijal u zadovoljavanju američkih energetskih potreba

Kongres je tada pozvao tadašnjeg predsjednika SAD-a Jimmya Cartera da izda proglas kojim poziva na obilježavanje ovog datuma. Već se tada prepoznalo da je potreba za razvojem i proširenjem obnovljivih izvora energije koji mogu osigurati grijanje, hlađenje te napajanje domova i industrije električnom energijom, veća nego u bilo kojem drugom trenutku u dotadašnjoj historiji. Amerikanci su već tada tražili načine korištenja Sunca kao neiscrpnog izvora čiste energije.

 Zanimljivo je uočiti da je u historiji, još Leonardo da Vinci planirao koristiti konkavna ogledala koja bi usmjeravala solarno zračenje i grijala vodu. Leonardo da Vinci je  već tada bio zabrinut zbog uništenja šuma koje su u tadašnje vrijeme bile glavno gorivo.

Šta se danas promijenilo?

Sunce je i dalje izvor života, ali i obnovljivi izvor energije. Solarna energija koja svakodnevno stiže do površine Zemlje oko 8000 puta je veća od naših energetskih potreba. Svugdje dostupna, ali ne i svugdje iskorištena, solarna energija je veliki potencijal.

Aktivnost je obavljena u okviru implementacije Certifikacijskog mehanizma koji škola sprovodi u sklopi projekta ‘Misli o prirodi!’ koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva”

Novosti