27. mart – Svjetski dan pozorišta

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Pune 62 godine,  na različite načine 27. mart se obilježava kao Svjetski dan pozorišta.

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI), od 1961. godine, širom svijeta obilježava se Svjetski dan pozorišta, 27. marta. Prvi put u Helsinkiju, a zatim u Beču na devetom ITI kongresu, juna 1961. godine, tadašnji predsjednik Arvi Kivimaa iz Finske, predložio je da se proslavlja Svjetski dan pozorišta,i od tada se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu) obilježava Svjetski dan pozorišta na različite načine.

Na taj dan pozorišta u svijetu, nacionalni centri Međunarodnog pozorišnog instituta i čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje različite pozorišne manifestacije, od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvijek piše pozorišna ličnost svjetskog ugleda.

Poruka se prevodi na više od 20 jezika, čita pred desetinama hiljada gledalaca u pozorištima, štampa i emituje u stotinama novina, časopisa, radio i tv stanica na svim kontinentima. Prvu poruku za Svjetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto (Jean Cocteau) 1962. godine.

Kao izvor korištena stanica – pogledaj OVDJE!

Novosti