1. maj- Međunarodni praznik rada

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Historija nas vodi u daleku 1886.godinu kada je u Chicagu na 1. maj iste godine u radničkim demonstracijama sudjelovalo više od 80.000 radnika. Sudjelujući u tim demonstracijama osmorica radnika je izgubilo svoje živote vješanjem, a u sukobima policije i radnika u demonstracijama poginulo je više od 200 radnika. Radnici su tražili osam sati rada, osam sati odmora I osam sati “za što nam je drago” .

U spomen na žrtve iz Chicaga I sve druge žrtve dvostoljetne radničke borbe za dostojne radne I životne uvjete od 1889.godine obilježava se 1. maj kao međunarodni praznik rada, dan radničke solidarnosti.

1.maj je dio radničke tradicije, dan solidarnosti, dan poštovanja dostojanstva rada I radnika, dan borbe za radnička prava I ljudska prava.

1. maj Međunarodni praznik rada obilježava se u brojnim državama u svijetu, ali postoje I različitosti. Naime, u Velikoj Britaniji I Irskoj ovaj državni praznik nije određen na 1. maj, nego se obilježava prvog ponedjeljka u maju. Kanada, Australija, Novi Zeland I Nizozemska također slave praznik rada, ali na različite datume, povezano s tim kako je praznik nastao u tim zemljama. SAD ne obilježavaju događaj iz Chicaga, nego proslavljaju Praznik rada prvog ponedjeljka u septembru. Neki vjeruju da je razlog tome izbjegavanje obilježavanja nereda koji su se dogodili 1886.godine. Drugi imaju teoriju da SAD nastoje izbjeći praznik usvojen od strane komunista I socijalista kao njihovog primarnog praznika.

U historiji radničkog pokreta  1.maj se službeno proslavio prvi put u Francuskoj. U BiH se prvi put 1.maj proslavio u Varešu 1894.godine.

U 20.st. Međunarodni praznik rada je službeno prihvaćen od Sovjetskog Saveza  I kao takav se raširio po komunističkim državama.

Ovaj praznik nas podsjeća uvijek iznova na važnost borbe za radnička prava te na potrebu da svakodnevno ulažemo maksimalne napore kako bismo zajednički jačali solidarnost, s ciljem održavanja I daljeg ekonomskog razvoja.

Sretan  Vam 1 .maj uz najljepše zelje za Vaš lični I poslovni uspjeh!

                                                                               Pripremila: Selma Muratović, prof.

Novosti