Ramazanski bajram

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Nakon mjeseca ramazana dolazi nam najveća radost –  Bajram. Ove godine Bajram nam dolazi 2. maja. Ramazanski bajram traje tri dana. Kako se obilježava Bajram? Obilježavanje Bajrama na našim prostorima ima dugu i živu tradiciju, koja obuhvata i niz lokalnih običaja prilagođenih načelima islamskoga vjerovanja. Pripreme za obilježavanje Ramazanskog bajrama počinjale bi nakon posljednje mubarek noći, Lejlei-kadra. Kuća i avlija bi se ponovo detaljno očistile, izvršila nabavka namirnica potrebnih za spremanje bajramskih jela, te ukućanima, posebno djeci, pripremili bajramluci u vidu kupovine najčešće odjevnih predmeta, prigodnih poklona. Nastupanjem Ramazanskog bajrama svi ukućani bi oblačili najljepšu odjeću koju imaju, po mogućnosti novu, kako bi osjećaj zadovoljstva i draž Bajrama bili što veći.  Muškarci  su  imali bajramsko odijelo koje su se oblačili samo za vrijeme bajramskih mubarek dana. Odrasli muškarci odlazili bi s muškom djecom u mahalsku džamiju na bajram-namaz.

Nakon završetka namaza nastupilo bi bajramsko čestitanje. Djeca su roditeljima čestitala Bajram ljubeći ih u desnu ruku, a roditelji uzvraćali ljubljenjem u čelo i davanjem bajramluka, najčešće u novcu koje je bilo popraćeno hair-dovom.

Bajram se najčešće čestitao izgovaranjem riječi: Bajram mubarek olsun. Odgovor na ove čestitke je bio Allah razi olsun, odnosno u narodnoj formi Allahraziola (Neka je Allah zadovoljan). Običaj je nalagao da se ispred džamije ide očevoj kući na zijaret i čestitanje, gdje se pripremao i bajramski ručak.

Porodični ručak je jako bitan jer se tada okupi cijela porodica koja se ne sreće često. Običaj je i da se dijele pokloni, a djeci se daje bajram-banka.

Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je 23. januara 1995. godine donio Odluku da se drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava kao Dan šehida.

Neka i ovaj Bajram donese radost u naša srca, vrati osmjeh na lice i da osjetimo ljepotu koju nose ovi mubarek dani!

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti želimo sretne bajramske dane, da ih provedu u veselju i dobrom zdravlju!

Bajram mubarek olsun!

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

Novosti