Završena Škole planinarstva (III ciklus) za učenike VII razreda

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Odlaskom na planinu Igman učenici 7. razreda naše škole su zaokružili ciklus od 3 pohoda na planine oko Sarajeva. Učenici su prvo posjetili planinu Trebević, nakon toga Bjelašnicu i treći ciklus završili na  planini Igman.

Zadnjii cilkus Škole planinarstva za učenike 7. razreda naše škole realizovan je u ponedjeljak  22.05.2023.godine na području planine Igmana. Učenici su autobusima došli do Velikog polja na planini Igman. Sa ove lokacije učenici su se Josipovom stazom uputili u obilazak Prašume – zaštićenog područja planine Igman. Josipovom stazom učenici su sa svojim pratiocima stigli do Ravne vale-krajnjeg odredišta ovog pohoda. Za vrijeme održavanja Škole planinarstva učenici su naučili kako da se  kreću u planini,  upoznali su se  sa karakteristikama planinarskih staza, markacijskim oznakama, flori i fauni, podacima i znamenitostima planine koju su posjetili.

Ovu aktivnost sproveo je  Institut za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja u KS, a vodička služba PS FBiH je realizovala aktivnost vođenja i dodatne edukacije u terenskim uslovima. Značajan doprinos i podršku u ovim aktivnostima imali su nastavnici i voditelji odjeljenja koji su zajedno sa roditeljima izvršili potrebne pripreme učenika za izlete u planinu. Rezultat svega ovoga je dostignuti nivo discipline i ponašanje učenika i sama realizacija aktivnosti bez povreda i incidenata.

Novosti