Zašto je za nas važan datum 9. maj?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Na  ovaj  datum, 9. maja  obilježavamo Dan naše škole. Ona danas slavi svoj 57 – mi rođendan. Kada je počela s radom naša škola? Škola je pod nazivom OŠ „Petar Petrović Njegoš“ osnovana daleke 1966. godine i pod ovim nazivom je djelovala  i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, agresorske snage, napuštajući prostor Ilidže, spalile su i gotovo u potpunosti uništile objekat centralne škole. Bez obzira na izuzetno teške uslove za rad, škola pod nazivom ‘’Treća osnovna škola“ Ilidža je školske 1996/97. godine počela sa radom. Donacijama Norveške narodne pomoći i naroda San Marina, centralna škola i područne škole su adaptirane i stavljene u normalan rad.

Također, na datum 9. maj se obilježava i Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom, Dan logoraša u Bosni i Hercegovini i Dan Zlatnih ljiljana.

Danas slavimo još jednu godinu uspješnog rada naše škole, gdje  je našim učiteljima i nastavnicima data najodgovornija misija – odgoj i obrazovanje naših učenika.

Koje aktivnosti smo imali u proteklom periodu?

Učestvovali  smo na raznim takmičenjima,  slali likovne i literarne radove na državna i međunarodna takmičenja, realizovali izlete  ekskurzije.

Družili smo se sa drugarima iz drugih škola i institucija, prenosili pozitivne emocije, učili, ponavljali, ponekad bili nestašni na času, ponekad prepisivali, ali uvijek bili spremni za nove izazove i postavljene radne zadatke.

Hvala nastavnom osoblju škole za podršku i razumijevanje. Oni koji nisu više među nama, ostavili su  nam lijepa sjećanja i uspomene.

Dragi naši drugari, uposlenici škole, naši roditelji i prijatelji, neka nam je svima sretan Dan škole!

Pripremili članovi Dodatne nastave iz Historije.

Novosti