Svjetski dan pčela 20.05.2021.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Mala – velika čuda prirode sa čijim bi nestankom nestao i čovjek

Svjetski dan pčela se  obilježava  20. maja, na dan kada je 1734. godine u Breznici (današnja Slovenija) rođen Anton Janša, slikar i pionir modernog pčelarstva.

Ujedinjene nacije (UN) su za temu Svjetskog dana pčela, koji se obilježava 20. maja, odabrale slogan “Spasite pčele”, što dovoljno naglašava ozbiljnost situacije i nužnost zaštite pčela, drugih oprašivača i njihovih staništa.

Medonosna pčela (latinski Apis mellifera) najvažniji je oprašivač među insektima. Pčele doprinose složenim, međusobno povezanim ekosistemima koji omogućavaju suživot raznovrsnom broju različitih vrsta.

Za pčele nerijetko kažemo da su jedan od nosivih stubova života na Zemlji. Ti fascinantni insekti, koji planet nastanjuju oko 110 miliona godina, su mala – velika čuda prirode čijem se načinu života i inteligenciji moramo diviti. Shvaćajući značaj i ulogu pčele u prirodi, brojni drevni narodi su je smatrali svetom.

Razlikuju 130 mirisa s 98-postotnom tačnošću

Na svijetu postoji skoro 20.000 različitih vrsta pčela. Pčele imaju sposobnosti poput memorije, osjećaja za vrijeme i prostor, mogućnosti lokaliziranja tačnog odredišta cvijeta, ali i razlikovanja više od 130 mirisa s 98-postotnom tačnošću.

Jednako je čudesan i njihov “društveni” život jer žive u zajednicama koje predstavljaju najviši nivo organizacije “životinjske društvenosti”. Unutar DNK pčele, naučnici su otkrili iznenađujuće sličnosti i veze pčela sa sisarima i čovjekom.

O posebnosti pčela govori i istraživanje , koje je pokazalo da su pčele jedina stvorenja na svijetu koja ne nose bilo kakve patogene, bilo da je riječ o gljivicama, virusima ili bakterijama.

Pčele su, s obzirom na njihovu izuzetnu osjetljivost, najbolji pokazatelj zagađenja i okolišnih uslova. Biljke i pčele su prirodno povezane neraskidivom vezom, koja im osigurava međusobni opstanak. Taj socijalni insekt ima važnu ulogu u očuvanju i poboljšanju biodiverziteta, a svojim oprašivanjem biljaka doprinosi funkcionisanju lanca ishrane.

– Pčele i ostali polinatori oprašuju skoro 90 posto cvjetnica i 70 posto svih svjetskih usjeva. Ono što ističe pčele među ostalim oprašivačima je to što pčele žive u zajednici koja je sposobna preživjeti veliku hladnoću i pri tome othraniti leglo tako da u rano proljeće ima dovoljan broj jedinki koje su sposobne u velikoj mjeri oprašivati sve što u prirodi cvijeta.

Preuzeto sa:

Link -1

Link – 2

Link – 3

Novosti