Stablo godine u Bosni i Hercegovini

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U periodu od 23.09. do 21.10.2022. u Bosni i Hercegovini raspisan je konkurs za izbor najzanimljivijeg i najljepšeg stabla. Ovaj konkurs je raspisan putem platforme TVOJCO2.ba i svaki pojedinac ili organizacija su imali pravo nominovanja stabla iz svog okruženja.

Pod rukovodstvom direktorice škole, Aide Pleh, te  uz pomoć nastavnica Sanele Mustafić, Edine Hodžić i Nermane Šljivić naša škola se prijavila na konkurs i nominovala stari orah u školskom dvorištu.

Uz slike oraha, na konkurs smo poslali i literarni rad koji je napisala Luna Srećković, učenica šestog razreda.

Izuzetno smo sretni i ponosni da smo na navedom konkursu osvojili  PRVO MJESTO, te je naš školski orah ponio titulu „Stablo godine Bosne i Hercegovine 2022“.

Strai orah će biti obilježen info-tablom  kojom će se ukazati na njegovu posebnost, te nagrađeno elaboratom za trajnu zaštitu i samim tim postati dijelom turističke ponude lokalne zajednice.

U prilogu možete vidjeti slike nagrađenog stabla, kao i literarni rad.

 “Stari orah u dvorištu moje škole”

Naša Treća osnovna škola, između ostalog, prepoznatljiva je po starom stablu oraha koji je savio svoje grane u dvorištu naše škole, godinama čuvajući mnoge slatke i one manje slatke tajne generacija učenika naše škole.

Pričaju nastavnici da ga je posadio domar Ramiz još prije 56 godina kada se naša škola i gradila. Mnoge generacije učenika ispratio je stari orah. Mnogi su na klupi ispod starog oraha pisali prva pisma, razmjenjivali lijepe riječi, kako samo mi, školarci, znamo. Mnogo učeničkih tajni čuva stari orah. Kako je samo lijep, gordo stoji raširenih grana kao da pruža ruke svim učenicima naše škole.

Često kada prođem, osjetim kao da mi pruža svoje grane i govori:          

“Dođi, ispričaj mi svoje tajne, znaš da ja ih čuvam godinama. Vaše tajne su moja hrana, pomažu mi da sve ljepše cvjetam“. 

I, zaista, prelijepo procvjeta. Uz njegovo cvjetanje i mi školarci cvjetamo, rastemo, sazrijevamo. Kada dođe jesen, pokoji list starog oraha prekrije klupu naših uspomena.  Bude malo tužan jer ide zima. Ko će sjesti na klupu i pričati starom orahu svoje tajne? Ko će ga hraniti? Slušanje naših razgovora mnogo mu nedostaje tokom zime. Međutim, radosnim ga čini što je lijep i zimi, prekriven bijelim prekrivačem i dalje gordo stoji, onako otmjen i lijep čeka proljeće, čeka svoje školarce i njihove tajne.

Čeka i domara Ramiza, da opet, kao nekada davno, sjede na klupu ispod njegovih grana, ispriča pokoju tajnu dok se sa sjetom u očima prisjeća prošlosti i školskih dana.

Smatram da stari orah treba ponijeti titulu „Stablo godine u Bosni i Hercegovini 2022“, jer on je više od stabla, on je svjedok vremena i naših života već dugi niz godina, pruža nam utjehu i predstavlja mirni kutak  u vrtlogu zbivanja školskih dana.

Novosti