Hanuka – praznik svjetla

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Hanuka je veliki blagdan u Židova koji se još zove i Festival svjetlosti. Traje  osam dana i noći te prema gregorijanskom kalendaru pada u decembru.

Hanuka je spomen na dan ponovnog posvećenja jeruzalemskog hrama. U doba Aleksandra Velikog, koji je pokorio židovski narod, vladala je sloboda vjeroispovijesti. Nažalost, njegov nasljednik Antioh IV oskvrnuo je jeruzalemski hram i zabranjujući židovsku vjeru, uveo je poštivanje Zeusa kao glavnog božanstva. Pod vodstvom Jude Makabejca židovski narod mu se suprotstavio i hrabrim ustankom oslobodio Judeju.

 Kako se dogodila svjetlost?

Prema pisanoj tradiciji u hramu se trebala zapaliti menora, koja gori svake večeri. Kako su Grci oskrnavili Hram, ulja za svijećnjak  je bilo za samo jednu noć. I tada se dogodilo čudo svijetla! Ta  mala  količina ulja gorjela je punih osam dana i noći, sve dok nisu dopremljene nove zalihe ulja.

Sjećanje na ovo čudo svijetla obilježava se svakodnevnim paljenjem jedne svijeće na Hanukiji, svijeći sa devet krakova od kojih je jedna povišena.  Svijeće  se pale otprilike jedan sat po zalasku sunca. Hanuka se čestita izrazima:Hanuka lesimha!Hanuka na radost!Zeman urim lesimha! Djeca se daruju poklonima i tradicionalnim davanjem džeparca. Prema običaju u dane blagdana hrana se priprema pečena na maslinovu ulju, a tradicionalne su odlične krompirove palačinke i krofne punjene džemom od jagoda.

Pripremio Muhamed Balić, učenik VII-2  razreda!

Novosti