Škola karatea

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U srijedu 13.09.2023. godine učenici nižih razreda naše škole družili su se članovima karate kluba Champion Ilidža. Članovi kluba Champion su učenike upoznali sa vještinama stare boričake vještine – karatea. Učenici koji se odluče trenirati ovu borilačku vještini usavršiće svoja motorička znanja, upoznaće karate kao plemenitu vještinu koja ih sprema za takmičenja, kako na borilištu, tako i izvan njega. Temeljni principi rada karate kluba su izgradnja samopouzdanja, prijateljstva i borbenosti za klub i domovinu. Učenici na treninzima  uče o samodisciplini, predanosti i upornosti kroz osmišljene kreativne programe  koji omogućavaju ostvarivanje vrhunskih trezultata.

Članovi karate kluba Champion učenicima nižih razreda naše škole su na praktičan način pokazali ljepotu ovog spotra i pozvali učenike da postanu dio Champion porodice. Treninzi karatea u našoj školi održavaće se:

utorkom od 18:15 do 19:15 i 19:30 do 20:30,

četvrtkom od 19:30 do 20:30 i

petkom od 19:30 do 20:30 sati.

Historijat karatea

„Karate je japanska borilačka vještina koja koristi sve dijelove tijela u svrhu samoobrane. Riječ karate na japanskom jeziku znači prazna ruka. Postojbina karatea je otok Okinawa koji se nalazi južno od Japana u otočju Ryu Kyu . Načini borbe rukama i nogama potječu iz daleke prošlosti čovjeka. Poznat je “pancratium”, staro grčki način borbe iz kojeg je nastalo moderno hrvanje. Korijeni današnjeg karatea sežu pak u Indiju, Kinu (kempo), Okinawu, Koreju, te Japan u kojem se razvio u oblik koji poznajemo. To se dogodilo tek 1923. godine s učiteljem Funakoshi-em. Nakon toga, razvile su se brojne škole i glavni pravci. Mi učimo Shotokan karate.

Od svih borilačkih vještina, karate je danas najjača. Karate jača tijelo i duh, daje samopouzdanje pri čemu je sve moguće.

Karate čuva tradiciju i ceremoniju japanskog čovjeka, koji je svojom predanošću uobličio današnji karate. Zbog toga nosimo kimono i služimo se djelomično, japanskom terminologijom.
Redovno vježbajući karate čovjek može promijeniti svoj život i značajno produljiti njegovu kvalitetu, te se preporuča muškarcima i ženama svake dobi.

Uz karate se veže pojam duhovnosti, osjećaja šestog čula, meditacije i Zena. I čovjek zapadne kulture može osjetiti dio toga nakon par godina predanog treninga.

Osim što daje snagu samoodbrane koja se smije koristiti samo u krajnjoj nuždi, karate se razvija u pravcu sporta. Koristi se zaštitna oprema, od borca se traži potpuna kontrola udaraca, suđenje kažnjava povrede. Inače, po podacima liječnika sportske medicine karate je kod nas tek na 12. mjestu sportova po povredama, iza nogometa, skijanja i drugih. Važni su odgojni elementi tijekom treninga jer, karate u rukama negativno orijentiranog čovjeka može postati vrlo opasan.“

„Tekst preuzet sa stranice” – pogledaj OVDJE!

Novosti