Projekat „Misli o prirodi“ – Eko škole

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

JU „Treća osnovna škola“ Ilidža će, na veliko zadovoljstvo učenika, roditelja i nastavnika, učestvovati u  realizaciji Projekta „Misli o prirodi“, u periodu novembar 2020 – juni 2022. godine

Naša škola je 21.10.2020. godine aplicirala na Javni poziv i, od ukupno 87 aplikacija ( 61 iz osnovnih i 26 iz srednjih škola), osvojila 90,0  od ukupno 100 bodova. Dana 24.11.2020. godine, potpisan je Memorandum o saradnji između Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i JU „Treća osnovna škola“ Ilidža. Projekat implementira CPCD, a finansijski podržava Švedska.

Svrha MOS-a je uključiti očuvanje okoliša na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice, te povećati vidljivost škole u lokalnoj zajednici kao ustanove koja brine o stanju okoliša i doprinosi njegovom očuvanju.

Projekat „Misli o prirodi“ omogućit će  da naša škola promoviše primjere dobre prakse u našem okruženju i šire. Škola je mjesto odakle pozitivne promjene kreću i gdje se, najprije, i vide.

Podići svjesnost o očuvanju našeg životnog okruženja je, već odavno, naša misija, a sada  nam se pružila prilika da to podignemo na  veći nivo i da u realizaciju projekta uključimo roditelje  i našu lokalnu zajednicu. Promovisanje ekološke osvještenosti i promovisanje takvog načina života koristit će  školskoj zajednici, ali i porodicama naših učenika. Ovakav projekat ne samo da će pomoći našim učenicima da nauče kako da postanu odgovorni prema prirodi, već i da postanu savjesni i odgovorni građani našeg grada, države i planete. Davanje mogućnosti učenicima da aktivno sudjeluju u ovom projektu, svojim idejama, prijedlozima i realizaciji istih, naš je najveći adut, jer su naši učenici vrijedni i obučeni za timski i istraživački rad .

Direktorica škole                                                                                                                                                                                                                 

                                                                                Alma Jakubović, prof.     

      

Novosti