Katolički božić

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kršćanski  blagdan  Božić  katolici obilježavaju 25. decembra. Ovo je blagdan u čast rođenja Isusa Krista, blagdan u kojem je porodica na okupu, ali i zajednica kroz različite vrste aktivnosti. Četiri sedmice prije Božića su pripremne i one se zovu Advent ( dolazak). 

Isusovo rođenje se obilježava na različite načine, a u nekim crkvama se koriste svijeće da podsjete da dolazi svjetlo koje će sjati za sve ljude svijeta. Kuće se ukrašavaju različitim biljkama kao što su imela i bršljan. Pripremaju se i različite vrste jela, posebno kolači. To je vrijeme darivanja kada se svi raduju, a posebno djeca. 

Slike koje obilježavaju dane Božića su okićen bor/jelka s poklonima, svijeće, badnjak, čarapa za poklone i pjesme koje se pjevaju na ulicama i crkvama. 

U crkvama se pokušava dočarati mjesto i trenutak Isusovog rođenja, pa se naprave jaslice sa životinjama i likovi Isusa i njegove majke, kako bi se ljudima i vizuelno dočarao taj događaj. 

U kršćanskim zajednicma se poruke Božića pokazuju kroz brojne aktivnosti koje vjernici zajedno poduzimaju da pomognu unesrećenim, one koji su u žalosti, da donesu nadu onome ko je nadu izgubio. Ovim blagdanom se promovira porodica bez koje nema zajednice, ni ostanka društva. 

Svim našim učenicima koji slave i obilježavaju Katolički Božić želimo da provedu ovaj praznik u radosti i veselju, sa svojim najbližim. Katolicima se čestita Božić riječima Čestit Božić ili rođenje Isusovo. 

Pripremila nastavnica Mediha Biber. 

Novosti

Kutak za učenike

OBAVJEŠTENJE

Pozivaju se učenici naše škole da se prijave na audiciju „Mikrofon je moj“, koja će se održati u petak, 15.12.2023.god. u 11,30. Pozivamo učenike koji

Pročitaj više »