Katolički božić

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kršćanski  blagdan  Božić  katolici obilježavaju 25. decembra. Ovo je blagdan u čast rođenja Isusa Krista, blagdan u kojem je porodica na okupu, ali i zajednica kroz različite vrste aktivnosti. Četiri sedmice prije Božića su pripremne i one se zovu Advent ( dolazak). 

Isusovo rođenje se obilježava na različite načine, a u nekim crkvama se koriste svijeće da podsjete da dolazi svjetlo koje će sjati za sve ljude svijeta. Kuće se ukrašavaju različitim biljkama kao što su imela i bršljan. Pripremaju se i različite vrste jela, posebno kolači. To je vrijeme darivanja kada se svi raduju, a posebno djeca. 

Slike koje obilježavaju dane Božića su okićen bor/jelka s poklonima, svijeće, badnjak, čarapa za poklone i pjesme koje se pjevaju na ulicama i crkvama. 

U crkvama se pokušava dočarati mjesto i trenutak Isusovog rođenja, pa se naprave jaslice sa životinjama i likovi Isusa i njegove majke, kako bi se ljudima i vizuelno dočarao taj događaj. 

U kršćanskim zajednicma se poruke Božića pokazuju kroz brojne aktivnosti koje vjernici zajedno poduzimaju da pomognu unesrećenim, one koji su u žalosti, da donesu nadu onome ko je nadu izgubio. Ovim blagdanom se promovira porodica bez koje nema zajednice, ni ostanka društva. 

Svim našim učenicima koji slave i obilježavaju Katolički Božić želimo da provedu ovaj praznik u radosti i veselju, sa svojim najbližim. Katolicima se čestita Božić riječima Čestit Božić ili rođenje Isusovo. 

Pripremila nastavnica Mediha Biber. 

Novosti