Predavanje na temu „Infektivne-zarazne bolesti i vakcijancija“

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana zdravlja 7. aprila i Svjetske sedmice imunizacije (od 24. do 30. aprila),  u srijedu, 12.04.2023. godine primarijus doktor Emina Kurtagić Pepić-specijalista epidemiolog i Vildana Ahmetović, sanitarni tehničar su ispred  Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo održale  predavanja za učenike VII razreda  naše škola  na temu  “Infektivne-zarazne bolesti i vakcijancija ”.

Imajući u vidu višegodišnji negativan trend opadanja imunizacije u Sarajevu i Bosni i Hercegovini Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo  nastoji kroz promotivne aktivnosti potaknuti učenike i njihove roditelje na vakcinaciju te ukazati na opravdanost i potrebu vakcinisanja učenika.

Naglašeno je, da je, vakcinacija najefikasnija i najjeftinija metoda sprečavanja pojave i širenja infektivnih bolesti. Radi se o vještačkom stvaranju imuniteta u cilju zaštite od određene zarazne bolesti. Vakcinacija je najuspješniji preventivni program koji je rezultirao smanjenjem stope morbiditeta i mortaliteta populacije, kao i učestalosti komplikacija bolesti protiv kojih se vakcinacija provodi, a bitna je i sa aspekta prevencije nekih teških bolesti i doprinosi znatnim ekonomskim uštedama, naglasile su predstavnice Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Kao izvor korištena stranica – pogledaj OVDJE!

Novosti

Kutak za nastavnike

U susret ramazanu

U ponedjeljak u akšamski vakat dolazi nam najdraži gost. Otvorimo mu širom vrata naših domova koje smo očistili i pripremili mahsus za njega. Neka mubarek

Pročitaj više »