Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je 15. aprila 1992. godine donijelo  Odluku o formiranju Armije Republike Bosne i Hercegovine. 15. aprila 1992. godine Armija je formirana od jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine i organiziranih dobrovoljaca, kao odgovor na agresiju na Republiku Bosnu i Hercegovinu.  Armija Republike Bosne i Hercegovine bila je zvanična oružana snaga Republike Bosne i Hercegovine, međunarodno priznate i suverene zemlje, za vrijeme agresije na RBiH.

Taj događaj bio je prijelomnica u kojoj su najbolji sinovi i kćeri naše domovine poslije stoljeća borbe za interese tuđinskih propalih carstava i država napokon stali pod zastavu suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine, braneći svoju zemlju, svoj zavičaj i građane od agresije koja je prijetila potpunim uništenjem naše države i njezinim brisanjem s karte svijeta.

Opstanak Bosne i Hercegovine je najveća pobjeda Armije Republike BiH. Dok u Evropi i svijetu bujaju populizam, važno je prisjetiti se da je Armija Republike Bosne i Hercegovine bila nastavljač slavne antifašističke tradicije i da je kao takva učestvovala na vojnoj paradi u povodu Dana pobjede nad fašizmom 9. maja 1995. godine. Mnogi su izgubili živote za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu i naše je dužnost učiniti sve da njihova žrtva i hrabrost nisu uzaludni.

Iste one snage koje su imale plan da nas istrijebe i rasparčaju našu jedinu domovinu ni danas nisu odustale od svojih višestoljetnih nakana i vode ih samo drugim sredstvima, čekajući svoju novu priliku. Naše bitke nisu završene, samo danas ih moramo voditi drugim sredstvima.

Kao što smo imali obavezu 1992. stati na branik domovine, obaveza svih nas danas jeste očuvati sjećanje na taj period, značajne događaje, pojedince, značajne bitike koje smo vodili.

Država Bosna i Hercegovina jača je od svih njenih unutarnjih i vanjskih neprijatelja i njena snaga ogleda se u odlučnoj i časnoj odbrani svih principa i vrijednosti koji su se našli na udaru u razdoblju 1992-1995 i to će biti dokle god bude patriota kojima je ova država u srcu i koji su i danas spremni da je brane.

SRETAN DAN ARMIJE REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE!

Novosti