Obilježavanje jevrejskog praznika HANUKA-10. decembar 2020. godine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Jevreji slave praznik Hanuku u mjesecu decembru. Ove godine Hanuka pada na 11. decembar. Hanuka  traje 8 dana. U vrijeme Hanuke praktikuje se paljenje svjećica na hanukiji i prave se  palačinke s ribanim krompirom. Hanuka znači posvećenost i slavi čudo koje se dogodilo 165. godine prije nove ere.

Obilježavanje i slavljenje blagdana je važan dio religijskog života svake zajednice jer je to vrijeme kada se pravi predah od svakodnevih obaveza, kada je porodica na okupu i kada se zajednica okuplja da slavi u ljubavi i pomaganju.

U mjesecu decemru i januaru Jevreji, katolici i pravoslavci obilježavaju svoje vjerske praznike.

Danas, Židovi slave Hanuku paljenjem hanukije, svijećnjaka sa devet krakova, osam noći, izgovarajući hebrejske molitve i jedući s prijateljima i porodicom.

 Kako Hanuka pada oko Božića, i za Hanuku se daju pokloni. Poruka Hanuke je u posvećenosti i pronalaženju svijetla u mračnim vremenima.

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

11. decembar, obilježavanje religijskog praznika kod Jevreja/Židova

Hanuka je praznik kojim Židovi evociraju uspomenu na pobjedu Makabejaca u borbi za političku samostalnost Judeje.Slavi se u isto godišnje doba kada se i slavi Božić. Zove se i Festival svjetlosti, a traje osam dana i noći, te prema gregorijanskom kalendaru pada u mjesecu Decembru.  

Hanuka, riječ koja označava osmerokraki svjećnjak, ali i “posvećenje” – slavi se ukupno osam dana, a svakog se dana upali po jedna svijeća. Djeca, slično kao i prilikom proslave kršćanskog Božića, dobivaju darove, a tih se dana jedu i posebna jela – posebno slatkiši.

Bez obzira na brojne sličnosti Hanuka i Božić su dvije različite vrste praznika, zajednička im je ne toliko religijska, koliko moralna poruka, a to je poruka svjetlosti:

“Svjetlost je najvažnije obilježje ovog praznika i mi to trebamo pokazati i prema van. Svjetlost nije nešto što pripada samo nama, već svim ljudima koji žele biti dio te svjetlosti. Svi su oni pozvani na ovo slavlje. Prema našoj tradiciji, svaki čovjek ima dušu, a ta je duša poput svijeće. Palimo svjetlost kao simbol spoznaje da svaki čovjek može u svom životu dozvati tu svjetlost, koja daje snagu cijelom svijetu.”

Osmog dana blagdana Židovi postavljaju osam upaljenih svijeća Hanuke na prozore ili na ulazna vrata. Svijeće osmokrakog svjećnjaka (na MENORI-svijećnjak) pale se devetom svijećom koju se naziva “šamaš” (u prijevodu: služitelj), a pritom se pjeva prigodna pjesma “Odlazi, tamo, odlazi…” Hanuka je radostan obiteljski praznik u kojem se pjevaju prigodne pjesme, a obitelj provodi vrijeme u objedu, igri i razgovoru.

 “Hanuka lesimha” ! (Hanuka na radost!) ili “Hanuka alegre!”  (“Sretna Hanuka!”)

                                                                                                                                Pripremila:

                                                                                                     Selma Muratović, Prof.

Novosti