Muzej u koferu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U ponedjeljak 13.12.2021. godine i petak 17.12.2021. godine gost učenicima drugog razreda, naše škole,  bio je gospodin Ernis Šljivo, kustos Odjela za etnologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. On je u velikom  koferu donio muzej u našu školu.

U koferu su umanjene replike određenog broja muzejskih predmeta iz kolekcije Odjeljenja za etnologiju. Gospodin Ernis je na veoma zanimljiv način, kroz priče i prezentaciju replika, djecu upoznao sa ranijim načinom života u našoj domovini. Djeca su imala priliku vidjeti predmete koji su se koristili u kuhinji ( sinija, drvene kašike…), alate za rad na njivi ( ralo, drljaču, drvena kola koja su vozili konji ili volovi, krošnje/ sepete za nošenje tereta na leđima…), instrumente uz koje se zabavljalo ( frula, čegrtaljka – koja je služila i  za plašenje ptica ). Posebno interesovanje je privukla bešika ( krevetac za bebe) i dubak ( preteča današnjih hodalica).

Sve predmete iz kofera djeca su mogla upoznati  dodirom te probati kako su se koristili, što je izazvalo posebno oduševljenje.. Na ovaj način, kroz priču, gledanje i dodir djeca su naučila nešto o prošlosti svoje domovine.

Zahvaljujemo se gospodinu Ernisu i Zemaljskom muzeju što su nas posjetili.

 Sljedeći put mi ćemo biti njihovi gosti.

Tekst priredila učiteljica Amra Jordamović

Novosti

Kutak za učenike

OBAVJEŠTENJE

Pozivaju se učenici naše škole da se prijave na audiciju „Mikrofon je moj“, koja će se održati u petak, 15.12.2023.god. u 11,30. Pozivamo učenike koji

Pročitaj više »