Muzej u koferu

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U ponedjeljak 13.12.2021. godine i petak 17.12.2021. godine gost učenicima drugog razreda, naše škole,  bio je gospodin Ernis Šljivo, kustos Odjela za etnologiju Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine. On je u velikom  koferu donio muzej u našu školu.

U koferu su umanjene replike određenog broja muzejskih predmeta iz kolekcije Odjeljenja za etnologiju. Gospodin Ernis je na veoma zanimljiv način, kroz priče i prezentaciju replika, djecu upoznao sa ranijim načinom života u našoj domovini. Djeca su imala priliku vidjeti predmete koji su se koristili u kuhinji ( sinija, drvene kašike…), alate za rad na njivi ( ralo, drljaču, drvena kola koja su vozili konji ili volovi, krošnje/ sepete za nošenje tereta na leđima…), instrumente uz koje se zabavljalo ( frula, čegrtaljka – koja je služila i  za plašenje ptica ). Posebno interesovanje je privukla bešika ( krevetac za bebe) i dubak ( preteča današnjih hodalica).

Sve predmete iz kofera djeca su mogla upoznati  dodirom te probati kako su se koristili, što je izazvalo posebno oduševljenje.. Na ovaj način, kroz priču, gledanje i dodir djeca su naučila nešto o prošlosti svoje domovine.

Zahvaljujemo se gospodinu Ernisu i Zemaljskom muzeju što su nas posjetili.

 Sljedeći put mi ćemo biti njihovi gosti.

Tekst priredila učiteljica Amra Jordamović

Novosti