Mjesec Ramazana

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Prvi dan ramazana – početak posta – utorak, 13. april 2021.

Prema takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zalaskom sunca u ponedjeljak, 12. aprila nastupa mubarek mjesec Ramazana, dok će prvi dan ramazanskog posta biti u utorak, 13. aprila 2021.gidine Mjesec ramazan je mjesec obaveznoga posta za sve punoljetne, zdrave muslimane koji nisu na putu. Post je naređen 2. godine po hidžri (624.). Svaki punoljetan, zdrav, slobodan musliman dužan je postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca. To je treći temelj islama. Mjesec ramazan je 9. mjesec islamskoga kalendara koji nekad ima 29 a nekad 30 dana. Muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

U skladu sa trenutnom situacijom, vjerski život tokom ramazana u našoj domovini bit će organizovan u okviru vanrednih mjera koje važe u državi zbog proglašene pandemije korona virusa.

Zašto je Ramazan poseban?

Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, svete muslimanske knjige, poslaniku Muhammedu a.s. prije više od 1.400 godina. Tokom ovog mjeseca, vjernici poste od momenta pred zoru, pa sve do sumraka. Tokom tog perioda se odriču jela, pića, konzumiranja duhana i od seksualnih odnosa. Post je jedan od pet stubova islama, zajedno sa muslimanskom objavom pripadnosti vjeri, dnevnim molitvama, dobročinstvom, te hodočašćem na hadž u Meku ako su zdravstveno i finansijski u mogućnosti. U mnogim državama sa muslimanskom većinom skraćuje se radno vrijeme i mnogi restorani su zatvoreni tokom perioda posta. Na kraju ramazana, muslimani slave Ramazanski bajram – Eid al-Fitr što na arapskom znači „praznik okončanja posta“.

Preuzeto sa:

https://balkans.aljazeera.net/interactives/2021/4/8/infografika-kad-pocinje-ramazan-2021

Pogledaj više na:

https://www.islamskazajednica.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=22609:dozivljaj-ramazana&catid=201&Itemid=457

https://www.islamskazajednica.ba/index.php?option=com_content&view=article&id=19942:ramazan-put-naseg-duhovnog-sazrijevanja&catid=201&Itemid=457

Ovogodišnju ramazansku vaktiju možete pronaći klikom ovdje

Novosti