Međunarodni dan porodice

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Međunarodni dan porodice, 15. maj, obilježava se širom svijeta od 1993. godine, kada ga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila Svjetskim danom porodice. Na taj način je istakla važnost porodice kao osnovne društvene zajednice.

Na ovaj dan širom svijeta organizuju se razne manifestacije na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou, čiji je cilj da ukažu na različita područja značajna za porodicu.

 Porodica, prije svega, treba da bude stabilna socijalna zajednica u kojoj su partneri ravnopravni, gdje postoji međusobna ljubav, poštovanje, razumijevanje i povjerenje između njenih članova. U njenoj osnovi je ljubav, osjećanje sigurnosti, naklonosti, nježnosti, odanosti, prijateljstva… Nefunkcionalne porodice su izložene brojnim problemima socijalne, emocionalne, moralne i materijalne prirode.

Zdrava porodica se karakteriše povezanošću članova porodice i njihovom otvorenom komunikacijom. U njoj se poštuju lične granice i autonomija svakog pojedinca, prihvataju se i ohrabruju ispoljavanja kako pozitivnih, tako i negativnih osjećanja.

Šta porodicu čini sretnom porodicom? Recepta nema, jer da ga ima onda bi sve bile iste, sretne, zadovoljne, ispunjene. Nažalost, danas ipak nije tako.

Ali porodica može težiti boljem i kao sve ostalo i sama se kroz promjene može oblikovati na bolje. Porodični sistem je izrazito zanimljiv, dinamičan, sklon promjenama, stalno napreduje, pruža izazove i čini čovjeka-jedinku ljudskim bićem u punom obliku.

Učenici naše škole su kroz razne aktivnosti iskazali svoj talenat i dali doprinos u obilježavanju ovog značajnog datuma.

Novosti