Pizza je u prvom obliku nastala još 10. stoljeću, u Napulju.
Ljudi su pripremali krušnu pogaču s umakom od paradajza i malo naribanog sira za užinu. Onakva kakvu danas poznajemo nastala je 1889. godine, a originalni recept – umak od paradajza, mozzarella, origano i bosiljak – mijenjao se od kulture do kulture.
Tako u Japanu vole dodati lignje i majonezu, na Havajima stavljaju ananas, a novost je i kiwi kao dodatak. Iako se smatra nezdravim jelom i prosječna energetska vrijednost dva velika komada pizze je otprilike 744 kalorije, stručnjaci su otkrili da jedenjem iste jednom sedmično smanjujete rizik od raka zahvaljujući umaku od paradajza koji sadrži likopen – vjerojatno najsnažniji antioksidans – i siru koji sadrži kalcij i kalij.
U Johannesburgu se 1990. godine napravila najveća pizza ikada – bilo je potrebno 500 kilograma brašna, 800 kilograma sira i 900 kilograma umaka od paradajza. Bila je široka čak 37,4 metra.
Taj rekord nadmašio je jedan vlasnik restorana u Americi 15 godina kasnije.
Uz pomoć 200 ljudi napravio je pizzu koja je sadržavala 1800 kilograma sira i 317 kilograma umaka. Svojim remek djelom nahranio je svakog stanovnika Iowe s čak 10 kriški! Iako je uglavnom ovo brzo i jednostavno jelo jeftino, u restoranu Nino’s Bellisima u New Yorku jedna pizza koštat će vas 1000 dolara.
Tekst preuzet sa stanice