Kroz likovne radionice, dramske prikaze, kao i praktične primjere zdrave prehrane, obilježen je Dan jabuka.
Roditelji su počastili naše učenike sa zdravom užinom, kolačima i jabukama. Time je prikazana važnost ove voćke u svakodnevnoj ishrani.
Tekst pripredio Aktiv razredne nastave
Zanimljivosti!
Jabuka se smatra jednom od najzdravijih voćnih vrsta pa zato i ne čudi što nosi naziv “kraljica voća”, a 20. oktobar je određen kao Svjetski dan jabuka.
Zašto jesti jabuke svaki dan?
Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenihpoteškoća i oboljenja.
Jabuka srednje veličine ima tek oko 95 kalorija i bogata je naročito vitaminom C. Iako ima malo kalorija, jabuka nam daje osjećaj sitosti jer voćka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je 10 -15 % dnevnih potreba.
Ona je prava mala riznica sastojaka koji pozitivno utiču na naš organizam. Jabuka sadrži antioksidanse i pektin(vrsta vlakna) za koje se smatra da imaju koristan uticaj na zdravlje srca.
Brojna istraživanja pokazuju da jabuka dnevno smanjuje rizik od kardiovaskularnih i srčanih bolesti te da smanjuje rizik od moždanog udara. Antioksidansi u jabuci sprečavaju oksidaciju LDL holesterola.