Eko projekat “Misli o prirodi!” 17

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dan zaštite planinske prirode 8.5.2021.

Planine su nužne za život, zauzimaju oko petinu svjetskog kopnenog područja i osnovni su životni oslonac velike ljudske populacije na Zemlji.
Vijekovima su planine služile kao veliko skladište  pitke vode, energije i biološke raznolikosti, a o njenoj svježoj vodi danas posredno ili neposredno ovisi više od polovine svjetskog stanovništva. Procesi globalizacije, urbanizacije i masovnog turizma prijetnja su planinskim zajednicama i izvorima koji o njima ovise. Rastući ekonomski pritisak uništava planinske ekološke sisteme. Pustošenje šuma, neprikladna poljoprivreda i neplanski infrastrukturni razvoj (prekomjerna eksploatacija)  pridonose narušavanju zdravlja okoliša i gubitku biološke raznolikosti.

Očuvanje planina

Međunarodna godina planina, Svjetski dan planina, Dan čistih planina… samo su neke aktivnosti i pokušaji kojima se nastoji ukazati na značenje planinskih zajednica. To nije dovoljno, na zaštiti osjetljivih planinskih ekoloških sistema i unapređenju života ljudi u planinskim zajednicama.
Dan čistih planina idealna je prilika za korisne ekološke aktivnosti:

akcije čišćenja

informativne aktivnosti

ekskurzije vezane uz prirodu, okoliš, ekologiju

planinarenje i organizovani odlasci javnim ili alternativnim transportnim sredstvima (bicikl…)

posjete i upoznavanje s planinarskim društvom.

Više o zaštiti planinske prirode pogledaj ovdje!

Na času prirode učenici V-2 razreda sa učiteljicom Melihom Vegara su obrađivali temu o ekologiji, tačnije uradili su pano za projekat:“Misli o prirodi!“. 8. juna obilježava se Dan zaštite planinske prirode, pa su učenici na času prirode razgovarali o tome, te došli na ideju da svaki učenik napiše po jednu mudru izreku o planinskoj prirodi. Učenici su napisali i ukrasili izreke, svako na svoj način, te su izreke objedinili na većem plakatu.

Čovječe, prirode bez tebe može

A ti bez nje?

Čovjek pripada prirodi

A ne priroda čovjeku.

Prirodu nismo naslijedili od svojih predaka

Nego smo je posudili od naših unuka.

Više je savršenstva u jednoj kaplji vode

Nego u bilo kojem stroju kojeg je čovjek napravio.

Priredila učiteljica Vegara Meliha

“Aktivnost je obavljena u okviru implementacije Certifikacijskog mehanizma koji škola sprovodi u sklopi projekta ‘Misli o prirodi!’ koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva”.

Novosti