Eko projekat “Misli o prirodi” 16

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Svjetski dan zaštite životne sredine

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se 5. juna svake godine u više od 140 zemalja svijeta. Cilj obilježavanja  ovog Dana je da se ukaže na snagu i moć lokalne zajednice i pojedinaca u rješavanju problema zaštite životne sredine.

Deforestacija i degradacija šuma značajno doprinose trajnom gubitku biološke raznolikosti. Zaštita bioraznolikosti u potpunosti ovisi o načinu na koji upravljamo svjetskim šumama, a kako su one najveća riznica biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji, njihovo očuvanje predstavlja ključni prioritet. Proizvodnja hrane uništava 80% šumskog pokrivača u svijetu i uzrokuje stvaranje i emisiju 30% stakleničkih plinova, najvećeg krivca za gubitak bioraznolikosti i promjene kvaliteta zemljišta za uzgoj hrane. Istovremeno se 25% svjetske proizvodnje hrane odvija na nastanjenom dijelu Planete, za što se koristi 70% izvora vode za piće. Velika količina neiskorištene i bačene hrane znači da su uzalud potrošeni svi resursi koji su uloženi u njenu proizvodnju. Vještačka đubriva i pesticidi koji se koriste u proizvodnji bespotrebno su iskorišteni, a njihov negativan uticaj na prirodna staništa biljaka i životinja je trajan.

Nastavak degradacije prirodnih staništa i s njom povezane sve češće i bliže interakcije čovjeka i divljih vrsta sigurno će pogodovati širenju novih zaraznih bolesti među ljudima, sa svim zdravstvenim i ekonomskim posljedicama. Nekontroliranim zadiranjem u prirodna staništa divljih životinja značajno raste rizik od širenja raznih mikroorganizama, koji s gubitkom ravnoteže u životnoj sredini prelaze na ljude i izazivaju bolesti. Aktuelna situacija s pandemijom COVID-19 je u prvi plan stavila važnost ljudskog zdravlja i njegovu ovisnost o očuvanju i održivom korištenju prirodnih resursa, zbog čega predstavlja važan povod za preispitivanje našeg odnosa prema prirodi i životnoj sredini. Veliki broj svjetskih naučnika potvrđuje teoriju da je ova pandemija povezana s poremećajem ravnoteže u prirodi  i sa svime što se u njoj događa.

Više o svjetskom danu zaštite životne sredine pogledaj ovdje!

“Aktivnost je obavljena u okviru implementacije Certifikacijskog mehanizma koji škola sprovodi u sklopi projekta ‘Misli o prirodi!’ koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva”.

 

Novosti