Eko projekat “Misli o prirodi!” 12

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Evropski dan parkova – poziv da više brinemo o prirodi

Ovaj dan se obilježava u cilju približavanja prirode ljudima I podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima

Evropski dan parkova obilježava se danas, 24. maja , sa ciljem da se istakne njihova uloga ne samo u očuvanju naših prirodnih resursa, već i u očuvanju ljudskog zdravlja.

Zaštićena područja širom Evrope, iskoristiće ovaj dan kao poziv posjetiocima da se vrate u parkove koji su ponovo otvoreni za javnost.

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne benefite kao što su očuvanje biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u cjelosti. Boravak u prirodi neophodan je čovjeku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike je važnosti stvoriti više prilika da građani borave u prirodi.

„Pozivaju se svi posjetioci zaštićenih područja da u narednom periodu iskažu posebno poštovanje prema prirodi, zaposlenima u zaštićenim područjima, kao i prema drugim posjetiocima. To se, osim poštovanjem opštih mjera koje propisuju nacionalne i lokalne vlasti, može postići i detaljnim planiranjem posjeta, izbjegavanjem rizičnih aktivnosti u parku, kao i održavanjem fizičke distance na najposjećenijim prirodnim atrakcijama. Posebno treba istaći potrebu odgovornog odnosa prema prirodi kroz princip – ‘ne ostavljaj ništa iza sebe’, odnosno odlaganjem otpada na propisani način”.

Evropski dan parkova obilježava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Evropi.

Pogledaj više o evropskom danu parkova:

https://www.danas.rs/zivot/evropski-dan-parkova-poziv-da-vise-brinemo-o-prirodi/

https://www.aa.com.tr/ba/svijet/danas-se-obilje%C5%BEava-evropski-dan-parkova-/1852320

Aktivnost je obavljena u okviru implementacije Certifikacijskog mehanizma koji škola sprovodi u sklopi projekta ‘Misli o prirodi!’ koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva”

Novosti

Kutak za učenike

OBAVJEŠTENJE

Pozivaju se učenici naše škole da se prijave na audiciju „Mikrofon je moj“, koja će se održati u petak, 15.12.2023.god. u 11,30. Pozivamo učenike koji

Pročitaj više »