Eko projekat “Misli o prirodi!” 12

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Evropski dan parkova – poziv da više brinemo o prirodi

Ovaj dan se obilježava u cilju približavanja prirode ljudima I podizanja svijesti o važnosti prirodnih vrijednosti u zaštićenim područjima

Evropski dan parkova obilježava se danas, 24. maja , sa ciljem da se istakne njihova uloga ne samo u očuvanju naših prirodnih resursa, već i u očuvanju ljudskog zdravlja.

Zaštićena područja širom Evrope, iskoristiće ovaj dan kao poziv posjetiocima da se vrate u parkove koji su ponovo otvoreni za javnost.

Parkovi i zaštićena područja pružaju brojne benefite kao što su očuvanje biodiverziteta, staništa biljaka i životinja, dobrobiti po lokalnu zajednicu i društvo u cjelosti. Boravak u prirodi neophodan je čovjeku zbog obnavljanja njegove fizičke i mentalne energije, a zbog stalnog povećanja površine urbanih sredina od velike je važnosti stvoriti više prilika da građani borave u prirodi.

„Pozivaju se svi posjetioci zaštićenih područja da u narednom periodu iskažu posebno poštovanje prema prirodi, zaposlenima u zaštićenim područjima, kao i prema drugim posjetiocima. To se, osim poštovanjem opštih mjera koje propisuju nacionalne i lokalne vlasti, može postići i detaljnim planiranjem posjeta, izbjegavanjem rizičnih aktivnosti u parku, kao i održavanjem fizičke distance na najposjećenijim prirodnim atrakcijama. Posebno treba istaći potrebu odgovornog odnosa prema prirodi kroz princip – ‘ne ostavljaj ništa iza sebe’, odnosno odlaganjem otpada na propisani način”.

Evropski dan parkova obilježava se od 1999. godine kao inicijativa Federacije nacionalnih parkova Evrope, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Evropi.

Pogledaj više o evropskom danu parkova:

https://www.danas.rs/zivot/evropski-dan-parkova-poziv-da-vise-brinemo-o-prirodi/

https://www.aa.com.tr/ba/svijet/danas-se-obilje%C5%BEava-evropski-dan-parkova-/1852320

Aktivnost je obavljena u okviru implementacije Certifikacijskog mehanizma koji škola sprovodi u sklopi projekta ‘Misli o prirodi!’ koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva”

Novosti

Kutak za nastavnike

U susret ramazanu

U ponedjeljak u akšamski vakat dolazi nam najdraži gost. Otvorimo mu širom vrata naših domova koje smo očistili i pripremili mahsus za njega. Neka mubarek

Pročitaj više »