Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Devetog maja obilježavamo pobjedu nad fašizmom i nacizmom – pobjedu koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i najvećih ljudskih stradanja na ovom kontinentu. Devetog maja obilježavamo i početak stvaranja Evropske unije, kao široke porodice nacija i zemalja kojoj i naša zemlja teži. 

Na današnji dan 1945. godine poražena je nacistička Njemačka, glavni nosilac zločinačke ideologije i prakse koju nazivamo fašizmom. Fašizam je izumio čitavu industriju ubijanja i uništavanja nevinih ljudi,  čija je jedina krivica bila to što su rođeni kao pripadnici neke druge narodnosti, vjere ili rase. Fašizam je najstrašnije zlo u cjelokupnoj povijesti čovječanstva. Antifašizam  je vječno opredjeljenje Bosne i Hercegovine u borbi za osnovne ljudske vrijednosti, sretniju i perspektivniju evropsku budućnost kojoj težimo. 

Devetog maja 1950. godine, francuski ministar vanjskih poslova Robert Šuman prezentira čuvenu “Šumanovu deklaraciju”, kojom se nagovještava stvaranje Evrope kakvu danas poznajemo. Obilježavajući Deveti maj, kao Dan Evrope, iskazujemo jasno opredjeljenje za prihvatanjem evropskog puta Bosne I Hercegovine, šaljući svima poruku da smo proevropski orijentisano društvo i da podržavamo proces evropskih integracija. 

Svim građanima čestitamo 9. maj – Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom. 

Tekst preuzet sa stranice -pogledaj OVDJE!

Novosti