Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine – 15. april

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Armija Republike Bosne i Hercegovine je službeno osnovana 15. aprila 1992. godine od jedinica Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine kao odgovor na srpsku agresiju. U ratu u Bosni i Hercegovini na jednoj strani bili su branioci, a na drugoj agresori iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Dan armije,  15. april, samo je prigodan direktni povod za podsjećanje na herojsko vrijeme odbrane. Vratimo se malo u prošlost da saznamo kako je nastala naša armija.

Bošnjaci su, zajedno sa drugim narodima u Bosni i Hercegovini   u više navrata  kroz oružane otpore nastojali očuvati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, njenu slobodu i državnost.  Ovom  prilikom izdvojiću  tri značajna pokušaja, gdje je treći pokušaj bio uspješan. Značajan organizirani pokušaj očuvanja autonomije i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, koji je uključivao formiranje velike bosanske armije bio je pod vodstvom Husein-kapetana Gradaščevića 1831. godine. Unatoč početnim uspjesima, bosanska armija je nažalost poražena, ali nije uništen duh za slobodom.

Bošnjaci su 1878. godine organizirali vojsku i to u veoma kratkom roku, koja se ogromnim patriotskim srcem i hrabrošću, ali bez kvalitetne organizacije i vojne opreme, suprotstavila austrougarskoj okupaciji. Bosanska armija se odvažno borila, međutim u tako neravnopravnoj borbi uspjeh nije bio ostvarljiv.

Konačno, treći uspješni primjer formiranja bosanske vojske jeste ono što danas zovemo Armija Republike Bosne i Hercegovine koja je sačuvala teritorijalnu cjelovitost države, vanjske granice u kojima je Bosna I Hercegovina priznata 1992. godine. Da nije bilo ove armije od 1992. do 1995. godine, danas ne bi bilo države Bosne i Hercegovine.

Svjesni sudbonosnog značenja i nevjerovatnog uspjeha u onakvim okolnostima, Bošnjaci i sve patriote moraju biti istinski ponosni na Armiju Republike Bosne i Hercegovine, njena herojska djela, velike bitke i pobjede, heroje, šehide, gazije. Sve to zaslužuje trajnu uspomenu i poštovanje. Armija Republike Bosne I Hercegovine zaslužuje našu ljubav, a njeni borci pažnju i poštovanje. Oni  su najbolji dio nas.

Koju poruku da pošaljemo? Posebno   poštujmo borce Armije Republike Bosne i Hercegovine,  brinimo  o šehidskim porodicama, budimo ponosni što poznajemo borca armije ili što ga imamo u porodici, što imamo priliku da se s njim družimo, da borcu dajemo prednost u mnogo čemu.

Niko nema pravo prljati čast borca za bosansku slobodu i čast Armije Republike Bosne i Hercegovine. Slobodarski duh se organizirano njeguje tako što se pronosi dobar glas i uspomena na ponosnog i hrabrog bošnjačkog borca u svojoj kući, kazuje o tome svojoj djeci, prijateljima i komšijama, priča u mahali, školi, na radnom mjestu i svugdje gdje to prilike i okolnosti dopuštaju i čine prikladnim.

Neka je svim bosanskim patriotama sretan Dan armije, ponosne i herojske armije kojoj imamo zahvaliti što možemo slobodno živjeti u svome identitetu i na svojoj zemlji.

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

Vojnik sreće

Ponesi zastavu

Novosti

Kutak za nastavnike

U susret ramazanu

U ponedjeljak u akšamski vakat dolazi nam najdraži gost. Otvorimo mu širom vrata naših domova koje smo očistili i pripremili mahsus za njega. Neka mubarek

Pročitaj više »