5. oktobar Svjetski dan učitelja

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Sretan Dan učitelja

Prezentacija – Dan učitelja

Presentation – Worl teachers day

                        

Nastavnici i učenici su govorili o Svjetskom danu učitelja

 Svjetski dan prosvjetnih radnika obilježava se i u BIH i u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora. UNESCO je proglasio 5.oktobar Svjetskim danom učitelja.

Dan učitelja

Na svjetski dan prosvjetnih radnika podsjećamo se na njihovu plemenitu i tešku misiju – obrazovanje i odgajanje djece. Učiteljski poziv nije samo proces davanja informacija, to je umjetnost razvijanja dječijeg karaktera koji će ga naučiti da živi iskreno, slobodno i okruženo ljubavlju.

Ovaj datum je i dobra prilika da se interes javnosti usmjeri na ulogu nastavnika i učitelja širom svijeta i na njihovu važnost u društvu.

Širom svijeta se na ovaj datum govori o nezahvalnoj poziciji prosvjetnih radnika, problemima s kojim se svakodnevno susreće u radu, ali i o jednom od najčasnijih zvanja koje jedan čovjek može steći.

Iako znamo da radimo sjajan, uzbudljiv, težak, odgovoran i važan posao, budimo ponosni što smo učitelji, nastavnici, profesori, odgajatelji!

  • Učitelji i učiteljice su heroji našeh društva i uz predan rad s djecom prave  mala čuda svaki dan.
  • Učitelji i učiteljice uče djecu osnovnim vještinama, odgajaju ih da postanu samostalni pojedici  i pomažu im u socijalizaciji s vršnjacima.
  • Nastavnici i nastavnice su učenicima izvor motivacije za rad i učenje.
  • Svi prosvjetni radnici treba da imaju razumjevanje, strpljivost i predanost u svom radu s učenicima i da grade međusobno povjerenje.

Sretan vam Svjetski dan učitelja !

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

Dan učitelja

            „Osrednji učitelj govori; dobar učitelj objašnjava; nadređeni učitelj demonstrira; veliki učitelj nadahnjuje.”  – William Arthur Ward

Šta nama predstavlja naš učitelj, nastavnik? Koliko oni imaju uticaja na razviće našeg karaktera i nas kao samostalnih i sposobnih ličnosti?

Prvo od svega, nakon naših roditelja, odnosno staratelja, učitelj je osoba na koju se oslanjamo kroz djetinjstvo, neko ko provodi mnogo vremena sa nama i ko nas veoma dobro poznaje. Učitelji su upravo oni koji nas uče naša prva slova, brojeve i pripremaju nas za dalje školovanje, pomažu nam da se osamostalimo u „svijetu odraslih“. Oni su ti koji nas uče razlike između tačnog i pogrešnog, dobra i zla. Šta učiteljima znači ovaj dan, nazvan i posvećen njima? Ovo nije samo neki neradni dan, to je dan kada učitelji širom svijeta imaju pravo biti ponosni na njihov trud i rad, prisjetiti se koliko su generacija podučavali, koliko uspješnih ličnosti su naučili njihova prva slova, brojeve. To je dan kada se slavi uspjeh učitelja, a svaki učitelj je uspješan sam po sebi, ako je nadahnuo jedan mladi um da se trudi, uspijeva i bori za ono što je pravo. Iako svaki od njih ima drugačiji pristup i način komunikacije sa učenicima opet uspijeva doprijeti do većine njih i nadahnuti ih da čine velike stvari, jer to je generacija koja nastavlja naslijeđe njima ostavljeno.

Zato, za Dan učitelja želim da se zahvalim svakom učitelju, nastavniku i profesoru za njegov trud i zalaganje.

Muamera Gibanica

IX – 1 „Treća osnovna škola“ Ilidža

5.10. svake godine obilježava se Svjetski dan učitelja. Rad učitelja i nastavnika predstavlja jednu od najvažnijih uloga za razvoj svakog djeteta pa tako i za ukupan razvoj društva.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO godine 1994. u spomen  na isti datum 1966.godine kada je potpisana Preporuka o statusu učitelja.

Članovi Literarne sekcije su pisanjem literarnih radova obilježili ovaj značajan datum, a posebne riječi podrške učiteljima i nastavnicima, uputila je učenica šestog razreda:

DAN UČITELJA

Danas sunce sve nas grije  

zrakama nam lice mije 

To je lijep poklon s’ neba  

a danas nam baš to treba  

Lijepo vrijeme sve nas veseli  

životinje, ljude i cvijet bijeli  

Tako isto i učitelje naše  

koji nama znanje daše  

Ovaj dan poklonili smo njima, 

cijelog svijeta učiteljima  

Slavimo ga zajedno sa vama  

i zahvaljujemo na strpljenju sa nama 

Zahvalni smo vam mi na svemu  

za svaku lekciju naučenu  

što želite od nas napraviti ljude  

i težite tako i da bude  

Zato danas pišem riječi ove  

i želim vam uspjehe nove  

da nam uvijek budete sretni, zdravi  

oko vas da su prijatelji pravi  

da vas sunce svakodnevno grije  

i da uživate uz vaše najmilije.♡   

Saudina Bostandžić VI-3

Novosti