Svjetski dan zaštite okoliša

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se svake godine 5. juna, kako bi podsjetio ljude da nisu sami na ovoj planeti i da postoji ogroman biološki ekosistem koji ljudima omogućava da preživljavaju.

Generalna skupština Ujeninjenih nacija 1972.godine, uspostavila je Svjetski dan zaštite okoliša prvog dana Štokholmske konferencije o ljudskom okolišu. Program Ujedinjenih naroda za okoliš nastoji istaknuti glavne okolišne probleme i omogućiti svima da shvate svoju vlastitu ulogu i odgovornost u razmišljanju i djevovanjem s ciljem održivog razvoja našeg okoliša. UN-ov program zaštite okoliša (UNEP) svake godine organizuje događaje za Svjetski dan zaštite okoliša, koji potiče svijest i djelovanje za zaštitu okoliša širom svijeta. Danas se ovaj događaj obilježava širom svijeta u preko 150 zemalja, obuhvata: vlade, različite firme, menađžere, poznate ličnosti, i škole sa zadatkom podizanja svijesti o značaju okoliša i obilježavanja i podržavanja ekoloških aktivnosti.

Posljednjih godina  svi osjećamo posljedice klimatskih promjena (kiše, poplave, suše, hladnoća….) i uticaja na okoliš. Pri tom odgovornost za njih ne nose samo politike pojedinih zemalja i nevladine organizacije (NVO) koje bi trebale više naglašavati i zagovarati okolišnu politiku, već i sekundarne djelatnosti (industrija, rudarstvo, energetika …) kao najveći proizvođači štetnih stakleničkih plinova, te pojedinci koji svojim razmišljanjem i životnim stilom utiču na okoliš u kojem žive. Svjetski dan okoliša, upravo i zato povezuje sve sudionike ovog procesa pri čemu se ističu zajednička nastojanja i uspjesi u postizanju i očuvanju zdravog okoliša.

Šta možemo na ličnom nivou uraditi da doprinesemo zaštiti zdravlja Planete? Ne čekajmo na druge, pokrenimo se!

Zasadimo drvo! 

Koristimo biciklo što češće! 

Koristimo kese za višekratnu upotrebu!

Koristimo staklene boce za vodu koje možemo iznova puniti! 

Štedimo vodu! 

Štedimo električnu energiju!

Postupajmo odgovorno sa otpadom! 

Hranimo se zdravo!

Čuvajte našu planetu Zemlju, čuvajte prirodu. Nismo ih na naslijedili od svojih djedova i očeva. Posudili smo  od svojih potomaka.

Pripremila: nastavnica Selma Muratović

Novosti