Svjetski dan učitelja

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Svjetski dan učitelja  obilježava se svake godine 5. oktobra. Taj je dan prilika da se pokaže da je rad učitelja i nastavnika prepoznat kao jedan od najvažnijih za ukupan razvoj društva te da se kao takav i cijeni. Cilj svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju. Kvalitetno obrazovanje pruža nadu i obećanje boljeg životnog standarda.

 Prilika  je to i za isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika i njihov utjecaj na razvoj društva u cjelini, te da se naglasi važnost te profesije, ali i samog obrazovanja čiji su oni nositelji, stoga se taj dan obilježava u više od 100 zemalja svijeta.

Svjetski dan učitelja proglasio je UNESCO 1994. godine osvrćući se na isti datum 1966. godine kada je potpisana preporuka o statusu učitelja. Neki od ciljeva koji se posebno izdvajaju na Dan učitelja su: isticanje važnosti rada svih učitelja i nastavnika, njihovog utjecaja na razvoj društva, naglašavanje važnosti učiteljske profesije, znanje koje oni prenose. U toku  obavljanja jednog od najodgovornijih i najzahtjevnijih poslova učitelji daju svoj doprinos u cilju kojem svi težimo – znanje. U pripremi mladih ljudi za svladavanje raznih životnih situacija ne sebično ulažu trud, a za taj trud najčešće dobiju premalu nagradu. Svi učitelji svijeta ulažu velike napore u svom radu, i pomažu učenicima da stvore svoje mišljenja.

Svečana izjava nastavnika:

 ”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo moji učenici  nego i djeca i neću nikada zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalna pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.”

Našim učiteljima i nastavnicima želimo sretan Svjetski dan učitelja!

Pripremile Emina Čorić i Uma Juković, članice Historijske sekcije VII razreda.

Novosti