Svjetski dan učitelja

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Učiteljski poziv je jedan od najstarijih poziva koji imaju korijene u periodima prije nastanka škole kao institiucije. Svako društvo je za ovaj poziv biralo ljude u koje su imali najviše povjerenja i koji su bili najviše cijenjeni u društvu.Svjetski dan učitelja obilježava se i u Bosni i Hercegovini i u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora.

UNESCO je proglasio 5.oktobar Svjetskim danom učitelja. Uloga nastavnika u školi je od velikog značaja. Svaki nastavnik svojim  pristupom i radom može doprinjeti poboljšanju, kako svoga rada s učenicima tako i svog utjecaja na okolinu u kojoj djeluje.

Svečana izjava prosvjetnih radnika, donesena 1966.g.:

”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo moji učenici  nego i djeca i neću nikada zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalna pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.”

Dragi naši učitelji /učiteljice, nastavnici / nastavnice i svi vi koji nam pomažete da lakše savladamo put koji je pred nama, želimo vam sretan Dan učitelja!

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

Novosti