Svjetski dan učitelja

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Učiteljski poziv je jedan od najstarijih poziva koji imaju korijene u periodima prije nastanka škole kao institiucije. Svako društvo je za ovaj poziv biralo ljude u koje su imali najviše povjerenja i koji su bili najviše cijenjeni u društvu.Svjetski dan učitelja obilježava se i u Bosni i Hercegovini i u svijetu, sa ciljem da se istakne uloga prosvjetnih radnika u obrazovanju i razvoju djece i naglase principi i preporuke o položaju učitelja, nastavnika i profesora.

UNESCO je proglasio 5.oktobar Svjetskim danom učitelja. Uloga nastavnika u školi je od velikog značaja. Svaki nastavnik svojim  pristupom i radom može doprinjeti poboljšanju, kako svoga rada s učenicima tako i svog utjecaja na okolinu u kojoj djeluje.

Svečana izjava prosvjetnih radnika, donesena 1966.g.:

”Izvršit ću obavezu svjesno i ponosno. Moji učenici bit će ne samo moji učenici  nego i djeca i neću nikada zaboraviti da za njihovu sudbinu i sam snosim dio odgovornosti. Sačuvat ću svim mogućim raspoloživim sredstvima čast nastavničkog poziva. Moje kolege bit će uvijek moji prijatelji. U saradnji s njima nastojat ću stalno usavršavati puteve kojima škola ide u smislu djelotvornog priznavanja svima prava na odgoj i socijalna pravednost u obrazovanju. Ovo svečano obećanje dajem potpuno slobodno i časno.”

Dragi naši učitelji /učiteljice, nastavnici / nastavnice i svi vi koji nam pomažete da lakše savladamo put koji je pred nama, želimo vam sretan Dan učitelja!

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

Novosti

Kutak za učenike

OBAVJEŠTENJE

Pozivaju se učenici naše škole da se prijave na audiciju „Mikrofon je moj“, koja će se održati u petak, 15.12.2023.god. u 11,30. Pozivamo učenike koji

Pročitaj više »