Svjetski dan knjige i autorskih prava

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, 23. april, svake  godine obilježava se kao Svjetski dan knjige i autorskih prava. Na taj dan 1616. godine umrli su Miguel de Cervantes i William Shakespeare, a rodili se pisci  Maurice Druon, Halldor KIljan Laxness, Vladimir Nabokov i Manuel Mejía Vallejo. Obilježavanje ovog datuma  zasniva se na katalonskom običaju poklanjanja knjiga i ruža na dan Svetog Jurja. 

Prema tradiciji iz srednjeg vijeka 23. 4. na dan Svetog Jurja muškarci svojim djevojkama poklanjaju ruže, a od 1925. postao je običaj da žene zauzvrat muškarcima poklanjaju knjige. Tako se u Barceloni i ostatku Katalonije na taj datum proda i do 400.000 knjiga, gotovo polovina broja knjiga koji se proda tokom čitave godine.

„Historija knjige stara je više od 7000 godina. Tokom tog vremena često je mijenjala oblik zbog materijala i načina pisanja te umnožavanja. Knjiga je oduvijek  bila dragocjeni instrument za prenošenja poruka, svjedočanstvo događaja, dio kulture jednog naroda. Zato često i kažemo da  je knjiga jedini pravi i iskreni prijatelj.“

UNESCO, organizacija UN za obrazovanje, nauku i kulturu UNESCO, obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava uz pomoć brojnih izdavača, bibliotekara, učitelja i stručnjaka za komunikacije. UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava. U isticanje važnosti knjiga i čitanja treba uključiti što više pisaca, izdavača, nastavnika, te bibliotekare i medije.

 Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO održanoj u Parizu 1995. godine, a  obilježava se u više od stotinu  zemalja širom svijeta.

Mudre misli o knjigama:

  • Samo saznanje da te na kraju dana čeka dobra knjiga, čini dan veselijim – Cathleen Norris
  • Prema mom iskustvu, knjige imaju moć zaustaviti vrijeme, vratiti ga u prošlost ili poletjeti u budućnost – Jim Bishop
  • Svijet je pun trećerazrednih pisaca, ali i trećerazrednih čitalaca – Stan Bastrow
  • Smatram da je televizija poučna. Svaki put kad neko uključi TV ja odem u drugu sobu da čitam – Groucho Marx
  • Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će riječi izgubiti ljepotu – Kineska poslovica   

Novosti