Rezultat konkursa literarnih radova „Bosna i Hercegovina kakvu želim“

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Učenici naše škole učestvovali su na konkursu literarnih radova Izdavačke kuće „Bosanska riječ“ na temu „Bosna i Hercegovina kakvu želim“. Razmišljanja o svojoj domovini, njenim ljepotama ali i željama za njenu budućnost riječima su na papir pretočili učenici Berina Juković, Šaškić Lejla, Emina Hambo, Sara Maljić, Ilda Mujezinović, Latifa Parviz, Kanita Kahrimanović, Adin Hurić, Ena Boloban, Sijarić Amna, Kapidžija Selma i Honić Anida.

Od 360 pristiglih radova iz cijele Bosne i Hercegovine, rad učenice Kanite Kahrimanović je proglašen među 10 najboljih radova.

Svi radovi su objavljeni u Zborniku dječijih radova na temu „Bosna i Hercegovina kakvu želim“ koji možete preuzeti na web stranici bosanskaknjiga.ba.

Svi učenicima čestitamo, a posebne čestitke upućujemo učenici Kaniti Kahrimanović.

Nagrađeni rad:

„BOSNA I HERCEGOVINA KAKVU ŽELIM“

Šta je zapravo domovina? Koliko nam znači ta riječ od osam slova? Da li smo svjesni šta znači ova imenica, imenica bez zamjenice? Bez obzira gdje bili i šta nam pruža neka zemlja, samo u jednoj smo istinski sretni. Zar je moguće graditi krov bez jakih zidova, bez dobrih temelja? Zar je moguće imati budućnost bez prošlosti i sadašnjosti? Bosna i Hercegovina je preživjela sve i svašta ali se uzdigla poput feniksa iz pepela. Danas, možemo reći, jača nego ikada stoji ponosno na svojim nogama. Koračavši dalje u budućnost kakvu bih ja zamislila vidim naše prelijepe rijeke Unu, Savu, Bosnu, Vrbas, Neretvu, Ukrinu, Miljacku i Drinu. Između njih su se komešali potočići, čisti i nevini poput dječijih, ozarenih lica, puni raznovrsne ribe i dječicu pored njihovih obala kako se igraju i uživaju u svom najljepšem periodu života, djetinjstvu.

Naše prelijepe šume koje obasjava sunce čije zrake pomalo prolaze kroz krošnje do raznovrsnog životinjskog svijeta. Naše gradove kako čuvaju svoju historiju kroz nacionalne spomenike, muzeje, čaršije. Vidim uređenije gradove bez smeća sa više zelenila i više parkova. Vidim uspješnije školovanje, uspješnije mlade snage koje ostvaruju svoje dječije snove. Najbitnije od svega toga vidim bratstvo i jedinstvo. Sa današnjim razdvajanjem ljudi po vjeri, boji kože, nacionalnosti nismo nigdje dospjeli kao država. Ja u budućnosti želim vidjeti državu bez razdvajanja ljudi, odnosno sa jedinstvom između nas.

Onda neka kažu u kojoj još zemlji zvuku ezana nikad nije smetalo zvono crkve, u kojoj se stoljećima čuva jevrejska Hagada i bitne vrijednosti svih naroda i narodnosti. Takođe vidim stanovnike ove zemlje, male po površini ali velike po svome srcu, kako vole svoju domovinu. Kažu da je najteže objasniti ljubav, jer ljubav se ne objašnjava, ljubav se živi, pa je tako i teško objasniti zašto volim ovu zemlju, jer Bosna i Hercegovina se ne može objasniti, Bosna i Hercegovina se samo može živjeti.

Ovo je moje viđenje savršene države, države u kojoj će da žive moja djeca ili moji unuci, to je viđenje Bosne i Hercegovine kakvu u budućnosti želim.

Kanita Kahrimanović IX-1

Novosti