Posjeta Obrazovnom centru za mlade KULT Ilidža

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Učenici V-2 razreda su u petak 22.04.2022. godine, u pratnji učiteljice Irme Muhović, pedagogice Amele Tinjak i bibliotekara škole Amira Aljovića posjetili obrazovni centar za mlade KULT, koji se nalazi u Velikom parku na Ilidži. Učenici su prisustvovali predavanju na temu Ciberbullyung. Učenici su odslušali predavanje na temu virtualnog zlostavljanja i elektroničkog nasilja (eng. cyberbullying) te aktivno učestovali u razgovoru sa predavačem ove teme. Inače, virtualno zlostavljanje, elektroničko nasilje (eng. cyberbullying) je svako namjerno ponavljano i agresivno ponašanje pojedinca ili skupine ljudi upotrebom informatičkih  i/ili telekomunikacionih sredstava, čija je namjera oštećivanje ili zlostavljanje drugih..

Oblici virtualnog zlostavljanja na Internetu, u komunikaciji putem e-maila, chata ili putem društvenih mreža i aplikacija uključuju: slanje uznemirujućih poruka, krađu ili promjenu lozinki ili nadimka žrtve, javno objavljivanje privatnih podataka i neistina, slanje uznemirujućih slika, postavljanje internetskih anketa o žrtvi, slanje virusa, neželjene pošte.

Na kraju razgovora se pokazalo da su učenici petog razreda dobro upoznati sa svim oblicima nasilja i zlostavljanja  u virualnom svijetu.

Novosti