Posjeta Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Općine Ilidža je u ponedjeljak, 23.5.2022. godine organizovala  jednodnevnu posjeta Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari. Posjeta je organizovana za učenike i nastavnike svih osnovnih škola sa područja Općine Ilidža a u cilju odavanja počasti  žrtvama genocida. U posjeti je učestvovalo preko 700 učenika i njihovih nastavnika. Ove godine, iz naše škole,  u posjetu Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari išli su učenici osmih razreda koji su bili u pratnji svojih razrednih straješina Edine Hodžić, Fatije Jaganjac, Dženana Jamaković te asistentice u nastavi Emire Šahinović i bibliotekara Amira Aljović. Učenici su dolaskom u Potočare obišli mezarje kako bi odali počast nevino ubijenim žrtvama genocida u julu 1995. godine. U prostoru Musale, centralnog dijela mezarja u Potočarima, održan je historijski čas.

Nakon Musale učenici su obišli  nekadašnju tvornicu akumulatora (halu gdje su bili zarobljenici), Spomen-muzej žrtvama genocida, pogledali stalnu izložbenu postavku i video projekciju o genocidu u Srebrenici. Historijski čas kao i stručno vođenje kroz Memorijalni centra Srebrenica-Potočari radili su kustosi Memorijalnog centra

Genocid u Srebrenici se dogodio  11. jula 1995. godine, kada su masovno ubijani Bošnjaci, muškarci od  12  do 80 godina. Genocid je počinila Vojska Republike Srpke pod komandom generala Ratka Mladića. To je najveće stradanje jednog  naroda koji se desio nakon Drugog svjetskog rata. U genocidu je nastradalo preko 8000 Bošnjaka.

Novosti