Posjeta Centralnoj džamiji na Ilidži

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

28.05.2024. godine, učenici prvog razreda su posjetili Centralnu džamiju na Ilidži u pratnji svojih učiteljica, Vilme Čičak  I1, Dalile Sadiković  I2, Lejle Mušanović  I3, Bide Smajlović  I4, mualime Sedine Agić  i pripravnice Merise Pintol. Učenicima se obratio imam džamije, Resul ef. Alić i iskazao dobrodošlicu sa željom da ovakva posjeta postane redovna praksa. Naglasio je da je i on bio učenik „Treće osnovne škole“ i rado se sjeća svih koji su ga učili vrijednim stvarima. Uputio je svima savjet da dobro uče i slušaju svoje nastavnike koji im pomažu da realizuju prvi Allahov farz, „Uči u ime svoga Gospodara koji stvara“

Učenici su mogli vidjeti i doživjeti sadržaje koje su učili u školi na redovnoj nastavi iz vjeronauke.

Među učenicima je bilo dosta onih koji pohađaju mekteb u istoj džamiji gdje se mogu upisati i oni koji nisu upisani.

Učenici su na svoj način poselamili džamiju, uputili dove Gospodaru svjetova ne samo za sebe, nego su se sjetili svojih najmilijih, šehida naše drage domovine koju su nam ostavili u amanet, djece Palestine kao i djece cijelog svijeta koji nemaju osnovnih prava koja su im „zagarantovana“.

Na kraju nam se zahvalio mujezin džamije, Mustafa Agić koji je istakao da smo sa svojom posjetom ukrasili džamiju. Zajedno sa mutevelijom džamije učenike je počastio  slatkišima.

Tekst pripremila vjeroučiteljica Sedina Agić.

Novosti