Održana priredba u povodu Dana nezavisnosti Bosne I Hercegovine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Učenici naše školE su u ponedjeljak 27.02.2023. godine održali priredbu u povodu Dana nezavisnosti Bosne I Hercegovine.

Svim učenicima, roditeljima i zaposlenicima JU “Treća osnovna škola” Ilidža želimo sretan

1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Dan nezavisnosti Bosne I Hercegovine -referat

Prvi mart 1992. godine upisan je zlatnim slovima u hiljadugodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine kao dan njene nezavisnosti i kasnijeg priznanja međunarodne zajednice.

Dan  nezavisnosti  Bosne  i  Hercegovine  nacionalni je praznik koji se obilježava 1. marta  svake  godine a kojim se proslavlja  neovisnost  Bosne  i  Hercegovine od SFRJ.

Prvi mart za Bošnjake i sve one koji Bosnu i Hercegovinu doživljavaju kao svoju domovinu, predstavlja Dan nezavisnosti, dan kada su građani Bosne i Hercegovine 1992. godine na referendumu  odlučili o njenoj nezavisnosti. Tada je voljom većine građana, Bosna i Hercegovina postala nezavisna i suverena država.

Odluku o nezavisnosti donijeli su građani, referendumom, nakon čega je Bosna i Hercegovina postala i međunarodno priznata. 

Referendum je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine.

Jedino pitanje na referendumu glasilo je: “ Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu,državu ravnopravnih građana,naroda Bosne i Hercegovine  –   Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”?

Tada se 64 % građana izjasnilo da želi živjeti u “suverenoj i nezavisnoj Bosni i Hercegovini, državi ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive”.

Moralna obaveza svakog Bosanca i Hercegovca trebala bi biti, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost, da čuva i njeguje vrijednosti multikulturalne, multinacionalne, suverene, cjelovite i nezavisne  države Bosne i Hercegovine.

Tim povodom neka nam je svima sretan 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pripremio Muhamed Balić VII 2 – Dodatna nastava iz Historije.

Reci lijepu riječ, pruži zagrlja, tužnim licima osmijeh nacrtaj – Veliki orkestar naše škole / video pogledaj OVDJE!

Samo da rata ne buse – Učenici prvog razreda / video pogledaj OVDJE!

Novosti