Eko projekat “Misli o prirodi” 1

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

1-Eko projekat

Dragi učenici i roditelji,

Sa zadovoljstvom vas obavješavamo da će JU “Treća osnovna škola” Ilidža  u školskoj 2020/21. godini  sudjelovati u implementaciji Certifikacijskog mehanizma Eko škola u BiH, a kroz projekat “Misli o prirodi”. Tim za implementaciju Certifikacijskog mehanizma JU “Treća osnovna škola” Ilidža je uradio Akcioni eko plan kao i plan Budžeta za  implementaciju ovog projekta.

Projekat će se implementirati u period od 15. marta 2021. do 15. februara 2022. godine.

Akcioni plan škole je odobren od strane Centra za promociju civilnog društva (CPCD), uz finansijsku potporu Vlade Kraljevine Švedske za oblast VODA, ENERGIJE I ŠKOLSKO DVORIŠTE.

U program Eko škola projekta „Misli o prirodi!“ uključeno je 36 škola sa područja cijele Bosne i Hercegovine. Certifikacijski mehanizam Eko škola u BiH je alat kojim se procjenjuje nivo prilagođenosti škole standardima Eko škole, a koji školama pomaže da, poštujući metodologiju, dođu do certifikata Eko škole.

Osnovni cilj Certificiranog mehanizma Eko škola u BiH je uključiti očuvanje okoliša/životne sredine na principima održivog razvoja u rad odgojno-obrazovnih institucija u BiH, preko implementacije aktivnosti koje će uvesti vidljive promjene stavova i ponašanja u svakodnevnom životu i radu učenika/ica i uposlenika/ica škole, ali i šire društvene zajednice.

Certifikacijski mehanizam Eko škola ohrabruje škole i mlade da se aktivno uključe u zaštitu okoliša /životne sredine u svom okruženju. Promjena počinje u učionici, proširuje se na cijelu školu i, na kraju, dolazi u zajednicu. Eko škola je idealan način da škole krenu putem kojim će ići ka poboljšanju okoliša/životne sredine kako u školi, tako i u lokalnoj zajednici, dok u isto vrijeme imaju pozitivan uticaj na živote mladih, njihovih porodica, školskog osoblja, lokalnu vlast, te građane i građanke.

U okviru Projekta, CPCD je osigurao pismene pripreme o okolišnim/ekološkim temama za nastavnike/ce kako bi u korelaciji svih predmeta osigurali integraciju ekoloških tema u realizaciji redovnog nastavnog plana i programa, kako u školi, tako i u online modelu nastave.

Pandemija je donijela nove izazove u oblasti zaštite okoliša, ali i nove aktivnosti vezane za zaštitu okoliša koje će biti  inkorporirane u sve segmente odgojno – obrazovnog rada škole. Sve planirane aktivnosti realizovaće se u skladu sa preporučenim epidemiološkim mjerama

Radujemo se pozitivnim EKO pričama naših učenika/ca, roditelja/staratelja, nastavnika/ca i lokalne zajednice u realizaciji ovog projekta.

„Misli o prirodi!“ je projekat koji provodi Centar za promociju civilnog
društva, a finansijski podržava Švedska.

Uzimajući u obzir značaj ovog projekta, vjerujemo da ćemo zajedno sa partnerima projekta povećati vidljivost škole u lokalnoj zajednici kao ustanove koja brine o stanju okoliša i doprinosi njegovom očuvanju.”

U narednom periodu očekuje nas niz aktivnosti na izgradnji i promociji eko svijesti, te krećemo sa realizacijom našeg plana.

Aktivnost je obavljena u okviru implementacije Certifikacijskog mehanizma koji škola sprovodi u sklopi projekta ‘Misli o prirodi!’ koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva”

eko škola

Novosti