Međunarodni dan maternjeg jezika

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Međunarodni dan maternjeg jezika u svijetu se obilježava 21. februara. UNESCO je ovaj datum odredio kao dan kada se veća pažnja posvećuje pitanjima njegovanja jezičke i kulturne različitosti.

Međunarodni dan maternjeg jezika u svijetu se obilježava od 2000. godine  u skladu sa zaključkom UNESCO-a. Dan maternjeg jezika je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja  različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. Briga o maternjem jeziku je način dokazivanja svijesti o vlastitom identitetu, ali i veoma osjetljivo mjesto tolerancije prema drugom i drugačijem.

U svijetu se govori oko 6.000 jezika, a prema prognozama lingvista, do kraja 21. vijeka više od polovine, čak i do dvije trećine jezika će odumrijeti.

Svake dvije sedmice u svijetu se ugasi po jedan jezik. Osnovno za preživljavanje jezika je da se prenosi djeci, da ima institucionalnu podršku, svoje pismo, da se njeguje u školama I medijima.

Generalna skupština UNESCO proklamirala je 1999. godine Dan maternjeg jezika, kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestvovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

Preuzeto sa – pogledaj OVDJE!

Međunarodni dan maternjeg jezika – prezentaciju pogledaj OVDJE!

Novosti