Eko projekat “Misli o prirodi” 31

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Počeli proljetni radovi na uređenju školskog dvorišta

S proljećem i dolaskom lijepog vremena počeli su i radovi na uređenju školskog dvorišta uz pomoć učenika, nastavnika  i osoblja škole. Stabla koja se nalaze u školskom dvorištu se obrezuju i kreče.  Krečenje stabala u proljeće provodi se radi zaštite njihovih bolesnih i koštanih grana od opekotina, budući da je u ovo vrijeme Sunce  vrlo aktivno, a na biljkama još uvijek nema lišća koje bi moglo zaštititi koru od pregrijavanja. Krečenje u proljeće je preventivna mjera protiv uzročnika bolesti i štetočina, koji su ipak uspjeli preživjeti zimu u pukotinama kore i gornjeg sloja tla.

Na drveće se postavljaju kućice za price koje će biti stanovnici ovog lijepog dvorišta. U dvorištiu će se postaviti korpe sa smeće, kao i klupe za odmor učenika i nastavnika.

U školskom dvorištu  će biti komposter za recikliranje organskog-bio otpada. Kompostiranje je  proces reciklaže organskog, odnosno „bio otpada“ kojim se dobiva ekološki najprihvatljivije organsko gnojivo – kompost.

Kompostiranjem rješavamo problem organskih otpadaka iz kuhinje i vrta, a u isto vrijeme dobivamo kvalitetno organsko gnojivo kojim ćemo obogatiti zemlju u vrtu. Tako obogaćena zemlja će ojačati biljke koje će zbog toga biti otpornije na štetočine i bolesti. Hrana uzgojena bez upotrebe hemijskih sredstava ima bolji kvalitet i nema štetnih utjecaja na zdravlje ljudi. Kompostiranje je jedan zatvoreni krug saradnje čovjeka i okoliša.

Aktivnost je obavljena u okviru implementacije Certifikacijskog mehanizma koji škola sprovodi u sklopi projekta ‘Misli o prirodi!’ koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva”

Novosti