Eko projekat “Misli o prirodi” 4

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Svjetski dan zdravlja – tekst

Svjetski dan zdravlja (eng. World Health Day) obilježava se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj zdravstvenoj temi čime bi se skrenula pažnja na prioritetne probleme od utjecaja na širu populaciju, kao i na važnost ulaganja u zdravlje.

Prvi sastanak Svjetske zdravstvene skupštine koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948.godine. Odlukom skupštine 7. aprila određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine.

Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj zdravstvenoj temi koja je vezana za zdravlje,  čime bi se skrenula pažnja na prioritetne probleme od utjecaja na širu populaciju, kao i na važnost ulaganja u zdravlje.

Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Aktivnost je obavljena u okviru implementacije Certifikacijskog mehanizma koji škola sprovodi u sklopi projekta ‘Misli o prirodi!’ koji, uz finansijsku podršku Švedske, provodi Centar za promociju civilnog društva”

Svjetski dan zdravlja – Prezenzetacija učenika V razreda

Novosti