Dječija nedjelja

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

U povodu Dječije nedjelje koja se obilježava u svijetu početkom oktobra u KS ovogodišnji slogan glasi “Tvoj osmijeh je i naš osmijeh“.Dječija nedjelja posvećena je pravima djeteta u svijetu. Godine 1989.godine na Općoj skupštini Ujedinjenih nacija donesen je najznačajniji dokument u provedbi dječijih prava.To je Konvencija o pravima djeteta.Sadrži 54 članka koji regulišu položaj djece u društvu.

Učenici Literarne sekcije svojim radovima obilježili su Dječiju nedjelju.

Nastavnica Aida Alajbegović

Dječija prava 

Malo, pomalo pa čujem 

Djeca nemaju prava 

Malo, malo                                                                                     

Ne možeš!                                                                                                        

Ne! Ne smiješ!                                                                                

A, zašto nije nekad ,da? 

Zašto uvijek, ne? 

Ima trenutaka kada morate reći- ne. 

Ali, ne uvijek! 

Zato.. .

Molimo vas za malo slobode, 

Sreće 

Jer smo još mali, 

Jer smo još djeca! 

                                 Merjem Aličehajić VI-3

Tvoj osmijeh je i naš osmijeh

Oni koji su uspjeli da vrate osmijeh na lice onome kojem još uvijek ima tragova suza,samo oni znaju kako je dobar osjećaj. Zato pokušajte vratiti prvo sebi osmijeh na lice, pa drugima. Nasmijte se, uživajte, suza će biti, ali pokušajte ih na sve načine izbrisati onima kojima teku. Ljepota je moć, a osmijeh njegov mač. Kažite voljenima neku lijepu riječ, podarite osmijeh, poklonite ga onima koje volite i koji vas trebaju,ali zapamtite da ne bude lažan. Shvatite da život živimo za  osmijeh.A, bore na licu pokazat će gdje je nekada osmijeh bio.Tvoj osmijeh je i naš osmijeh kad si sretan i zadovoljan.Navucite osmijeh na lice, uživajte u danu i životu,jednom se živi. 

                                                           Merjem Aličehajić VI- 3

Učenici I-1 razreda – učiteljica Vezira Karić

Učiteljica I-2 razreda – Meliha Vegara

Učiteljica II-1 razreda Dijana Tinjak

Učiteljica II-2 razreda Amra Jordamović

Učiteljica II-3 razreda Selma Ahmatović

Učiteljica III-3 razreda Lejla Vehabović Vahida

Učiteljiva IV-1 razreda Vilma Čičak

Učiteljica IV-2 razreda – Bida Smajlović

Dječija nedjelja

Prva sedmica mjeseca oktobra   (01.- 07. oktobar 2021.) posvećena je obilježavanju međunarodne Dječije nedjelje. Dječija nedjelja je prilika da se ukaže na obavezu poštivanja Konvencije UN-a o pravima djeteta, ali i prilika da se djeca kroz igru educiraju i animiraju.

Svijet se prijem tridesetak godina počeo ujedinjavati u želji da zajedno stvara svijet kakav zaslužuju djeca, svijet u kojem svako dijete ima priliku da uči, raste i da razvija svoje sposobnosti i talente, da odrasta u porodici sigurno i zaštićeno u svijetu bez nasilja.

U trenucima kada se mijenjao svjetski poredak, padao Berlinski zid, rađao internet – svijet se ujedinio u obrani djece i djetinjstva.

20. decembra 1989. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je Konvenciju o pravima djeteta, međunarodni dokument kojim se priznaju prava djece u cijelome svijetu. Konvenciju je potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području ljudskih prava u povijesti. 

Prije prihvaćanja Konvencije o pravima djeteta, nije postojalo široko prihvaćanje temeljne veze između dobrobiti djece i snage društava u kojima žive. Zato je Konvencija tako važna prekretnica. Konvencija je prvi dokument u kojemu se djetetu pristupa kao subjektu s pravima, a ne samo kao osobi koja treba posebnu zaštitu. Konvencija o pravima djeteta je pravni akt koji ima snagu zakona i obavezuje stranke na pridržavanje njezinih odredaba te uključuje pravo nadziranja primjene u državama koje su ju prihvatile i ratificirale.

Prava djece nemaju rok trajanja. Ona su univerzalna i svevremenska. Djeca su naša budućnost, no njihova budućnost počinje sada.  Svaka generacija, prilika je za stvaranje temelja za novi, bolji svijet. Prilika koju ne smijemo propustiti. Prilika da stvorimo svijet dostojan djeteta.

Dječja prava su prava kojima se štite sve osobe mlađe od 18 godina. Označavaju ono što svako dijete treba imati ili smije učiniti. Svako dijete ima pravo na obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, hranu, igru, zaštitu i još mnogo toga. Dječja prava svakom djetetu trebaju osigurati mogućnost da dosegne najviše što može. Sva su prava povezana i jednako važna.  Osim što nam prava pripadaju jer smo se s njima rodili, jednako je važno da poštujemo i tuđa prava.   

Tekst preuzet – Vidi ovdje!                      

Novosti