Dan ružičastih majica

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

24.02.2021. godine u našoj školi obilježen je  Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja koji se obilježava širom svijeta.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su protest. David Shepherd i Travis Price također su došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima. – Shvatio sam da dvoje ljudi može smisliti nešto, provesti to i napraviti čuda – rekao je tada 17-godišnji Travis. Kada su podijelili sve majice svojim kolegama, naišao je i maltretirani mladić.  Izgledao je kao da mu je pao teret s leđa. Nasilnici se više nisu pojavljivali – rekao je Travis.  Akcija je vrlo brzo postala globalna. Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se zadnje srijede u februaru, a obilježava se u školama i drugim institucijama. 

Dan ružičastih majica u boji emocije – pogledaj više!

Novosti

Obavještenja

Osnivanje Organizacije ujedinjenih naroda

Ujedinjeni narodi ili skraćeno UN, je međunarodna organizacija za održavanje mira i sigurnosti u svijetu, razvijanje dobrosusjedskih odnosa, ekonomsku saradnju, širenje tolerancije i promicanje poštivanja ljudskih prava i osnovnih sloboda čovjeka. Do današnjih dana ova je univerzalna

Pročitaj više »
Obavještenja

Dan pronalazača

Dan pronalazačaje međunarodni praznik pronalazača, koji se u Evropi obilježava 9. oktobra na dan rođenja američke filmske glumice i izumiteljice Hedy Lammar. Organizatori ovog praznika prate sljedeće ciljeve:

Pročitaj više »
Obavještenja

Dječija nedjelja

U povodu Dječije nedjelje koja se obilježava u svijetu početkom oktobra u KS ovogodišnji slogan glasi “Tvoj osmijeh je i naš osmijeh“.Dječija nedjelja posvećena je

Pročitaj više »