8. mart – Međunarodni dan žena

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Međunarodni dan žena 8. mart se danas obilježava širom svijeta. Borba žena za politička, ekonomska i društvena prava traje i danas. Sa kojim preblemima se žene danas susreću?

Žene u cijelom svijetu se još uvijek bore s raznim predrasudama, diskriminacijom, još uvijek manje zarađuju od svojih muških kolega. U nekim dijelovoma svijeta ženama su gotovo uskraćena osnovna ljudska prava.

Kada se javila ideja da se 8. mart obilježava kao Dan žena? Ideja se prvi put pojavila početkom 20. stoljeća u doba industrijalizacije i ekonomske ekspanzije, koja je često dovodila do prot

esta i štrajkova.

Žene koje su bile zaposlene u industriji odjeće i tekstila javno su demonstrirale 8. marta 1857. godine u New Yorku. Tekstilne radnice su protestvovale zbog loših uslova rada i niskih plaća. Demonstracije je rastjerala policija, a te iste žene su osnovale sindikat dva mjeseca kasnije.

Već 1908. godine održani su protesti na 8. mart, kada je 15 000 žena marširalo kroz New York, tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.

1910. godine održana je prva međunarodna ženska konferencija u Kopenhagenu te ustanovila Međunarodni dan žena na prijedlog slavne njemačke socijalistice Clare Zetkin.

Tek 1975. godine Ujedinjene nacije su počele službeno obilježavati Međunarodni dan žena.

Koje poruke da uputimo svim ženama svijeta? Budimo uvijek dostojanstvene, dosljedne, hrabre, nježne, pametne i pravedne. Neka nam svaki dan bude u znaku pažnje, ljubavi i poštovanja.

 Sretan  8. mart!

Pripremila nastavnica Mediha Biber.

Učenici V-2 razreda za – pogledaj OVDJE!

Učenica IV-3 razreda – pogledaj OVDJE!

Novosti