25. novembar Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Dan državnosti Bosne i Hercegovine – prezentacija

Na ovaj datum, 25.novembar, podsjećamo se, dublje i jače nego u druge dane da je u Bosni i Hercegovini stoljećima postojala nacionalna šarolikost, raznovrsnost kultura i običaja.

Sudbonosno smještena na vječito nemirnom balkanskom tlu, ona je bila i ostala neprobojna i neosvojiva tvrđava za sve oni koji su joj htjeli nauditi.  O ljepoti naše domovine književnik Branko Ćopić je napisao:

Bosna je zemlja prepuna čari,

Trepeta šuma i bljeska vode,

Brda joj kite gradovi stari,

Nad njima sinji oblaci brode.

Čini se, to je začaran kraj

Kroz koji vilu progoni zmaj.

Davne 1943.godine, u Mrkonjić Gradu obnovljeni su temelji bosanskohercegovačke državnosti, gdje će njen ratni parlament – ZAVNOBIH postati glavni organ narodne vlasti.

Bosna i Hercegovija je zajednička zemlja za sve njene građane i sve nas obavezuje da damo puni doprinos u jačanju i izgradnji naše države Bosne i Hercegovine.

Moja je zemlja san u snovima,

ime joj je Bosna i Hercegovina.

Ona je bilo mojih njedara

i najljepši zapis Maka Dizdara.

Svim učenicima i uposlenicima želim sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Prezentacija Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Doprinos naših učenika obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine

25. novembar  Dan državnosti Bosne I Hercegovine

25. novembar se obilježava kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Naime, upravo tog historijski vrlo značajnog 25. novembra 1943. godine održano je prvo zasjedanje ZAVNOBIH-a (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine), u Mrkonjić Gradu. Na pomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti BiH, potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne, te je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj Jugoslaviji. 25. novembra 1943. godine Bosna i Hercegovina je, dakle, obnovila svoju državnost, koju je izgubila 1463. godine, kada je Bosna potpala pod upravu Osmanske imperije.
Nakon nekoliko dana pomenuta odluka ZAVNOBIH-a je potvrđena i ozvaničena na Prvom zasjedanju AVNOJ-a, odnosno Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije, u Jajcu. Treba napomenuti da je BiH, nakon što je oslobođena 1945. godine, dobila zastavu i grb, koji su bili njeni prepoznatljivi i glavni simboli za vrijeme socijalizma, sve do 1992. godine i početka agresije na BiH.
Ono što je najvažnija činjenica i zaključak zasjedanja ZAVNOBiH-a, je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina, odlukom na ovom zasjedanju, definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Treba dodati da je ovu odluku na zasjedanju ZAVNOBIH-a potvrdilo i izglasalo 247 vijećnika ZAVNOBIH-a, svih bh. naroda. Na kraju:
SVIM BOSANCIMA I HERCEGOVCIMA SRETAN 25. NOVEMBAR –
DAN DRŽAVNOSTI NAŠE JEDINE DOMOVINE BOSNE I HERCEGOVINE!” Tekst preuzet sa: https://www.historija.ba/d/5-dan-drzavnosti-bosne-i-hercegovine/

Novosti

Kutak za nastavnike

Opasnosti od mina

Danas, 08. 02.2024. godine, u našoj školi učenici petog jedan razreda su prisustvovali predavanju o minama. Učenici su se upoznali sa izgledom i vrstom  mina

Pročitaj više »