21. mart – Svjetski dan poezije

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Pjesnici su čuđenje u svijetu

„Pjesnici su čuđenje u svijetu

Oni idu zemljom i njihove oči

Velike i nijeme rastu pored stvari

Naslonivši uho

Na ćutanje što ih okružuje i muči

Pjesnici su vječno treptanje u svijetu“

(Antun Branko Šimić)

Svjetski dan poezije ustanovio je UNESCO  21. marta 1999. godine u cilju promocije čitanja, pisanja, objavljivanja i poučavanja poezije širom svijeta. Na proglašenju ovog praznika je istaknuto kako ”treba odavati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima.”

Poezija (grč.”ποίησις”, poiesis, ‘stvaranje’) ili pjesništvo je vrsta književnosti u kojoj se tekst piše u stihovima. Poezija se zasniva na izražajnim mogućnostima jezika, a obično sadrži niz stilskih figura uključujući rimu, metaforu, poređenje, gradaciju, hiperbolu, itd. Poezija potvrđuje našu humanost, a to je da svi ljudi, širom svijeta, dijele manje-više ista iskustva emocije i promišljanja. Jezik poezije je univerzalan i povezuje različite kulture i civilizacije iz različitih krajeva svijeta.

Djecu  se od malih nogu upoznaju s poezijom, i to kroz različite radionice. O različitim vrstama poezije i pravcima u poeziji kao i o  najvećim svjetskim pjesnicima djeca uče kroz školske i vanškolske aktivnosti.  

Kao izvor korištena stranica – pogledaj OVDJE!

Novosti